Includerea biomasei in compozitia combustibilului utilizat de centralele termoelectrice va duce atat la reducerea noxelor, cat si la realizarea de economii, prin vanzarea certificatelor de emisie de CO2, bani care apoi sa fie investiti tot n instalatii de mediu.

Arderea mixta a biomasei impreuna cu carbunele este o solutie de reducere a costurilor de producere a energiei electrice produsa din surse termo, in contextul reducerii cu 20% de catre Comisia Europeana a cotelor de certificate de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012.

Ca urmare a anuntului facut de institutia europeana, producatorii de energie din zona termo au precizat ca masura va duce la o crestere a pretului la certificatele de emisie de pe piata si in acelasi timp la obligativitatea producatorilor de a achizitiona mai multe astfel de certificate de pe piata. Atat cresterea pretului pe certificat, cat si scaderea numarului de certificate alocat fiecarui producator vor duce la cresterea pretului pe MWh de energie electrica si deci se va reflecta in preturile la consumator.

Prof. univ. dr Magdalena Matei, sefa catedrei de energetica industriala din cadrul Universitatii Valahia din Targoviste, sustine ca se pot face importante economii in privinta certificatelor de emisie de dioxid de carbon, daca se trece la arderea mixta, lignit-biomasa.

MAI CURAT. Rezultatele studiului "Reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea biomasei la cazanele de abur alimentate cu carbune" arata ca folosirea in diverse proportii a biomasei duce la reducerea cantitatilor dioxidului de carbon emise cu pana la 50%. Astfel, pentru varianta cea mai buna a mixului de combustibil, cu 45% lignit, 5% pacura si 50% biomasa, se emite in atmosfera cantitatea cea mai mica de dioxid de carbon, si anume 1,183 milioane tone pentru o incarcare a cazanului de 95% si de 0,87 milioane tone la un grad de umplere de 70%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.