IPO (Oferta Publica Initiala) de la Transgaz se aseamana foarte mult cu IPO de la Transelectrica din 2006. Atunci, indicele BET s-a apreciat intr-o luna cu 20%.

Ciclicitatea bursei este un lucru deja demonstrat de analistii pietei de capital. Asa ca, pentru a putea previziona cum ar putea merge bursa in luna decembrie, ar trebui sa privim in trecut. Nu foarte mult, ci doar pina la perioada care a urmat dupa derularea perioadei de subscriere la Transelectrica. “Prin natura ofertei si a caracteristicilor emitentilor, IPO Transgaz se aseamana foarte mult cu IPO Transelectrica. Iar dupa incheierea perioadei de subscriere (perioada de subscriere in cadrul ofertei Transelectrica venea dupa citeva luni de trend descendent pe piata) indicele BET s-a apreciat in decurs de o luna cu 20%. Personal cred ca in luna decembrie am putea avea o asemenea crestere”, ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Cu toate ca din punctul de vedere al analizei tehnice sint semnale de stopare a trendului descendent in aceasta luna, este totusi posibil ca acesta sa continue pina la momentul derularii IPO (Oferta Publica Initiala) de la Transgaz. Deci o schimbare de trend pe termen scurt este posibila mai degraba in luna decembrie, mai ales ca in 7 decembrie se incheie perioada de subscriere la IPO Transgaz. In plus, decembrie a adus in fiecare an un sentiment pozitiv in rindul investitorilor, indicii bursieri cunoscind aprecieri importante.

Pe termen mediu insa exista riscul stoparii cresterii sau chiar scaderii indicilor bursieri autohtoni. Si asta pentru ca evolutia bursei depinde de mai multi factori atit interni, cit si externi. La capitolul factori externi amintim ca in SUA exista dificultati in a gasi resurse pentru a sustine cresterea economica, exista presiuni inflationiste si o devalorizare in ritm accelerat a dolarului. Europa are in schimb un grad ridicat de dependenta fata de economia americana. Iar in China factorii de risc sint dati de cresterile exponentiale ale indicilor bursieri din ultimii doi ani si de ratele de crestere extrem de ridicate. Asa ca exista un risc mare de supraincalzire a economiei.

La toate astea se mai adauga problemele la nivel macro inregistrate de economia Romaniei care e posibil sa fie accentuate de faptul ca anul 2008 este un an electoral.

Dezechilibrele la nivel macro in Romania sint deficitul de cont curent ajuns la un nivel foarte greu sustenabil, devalorizare rapida a monedei nationale survenita dupa mai multi ani de apreciere, presiunile inflationiste in cresterea si in atingerea unei rate de inflatie mult mai ridicate decit estimarile BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.