In primele 10 luni, importurile au depasit exporturile cu 5,3 miliarde de euro, nivel record pentru ultimii 15 ani lValoarea este aproape egala cu cea inregistrata pentru intreg anul 2003 * Exportatorii se asteapta la un deficit comercial de peste 7 miliarde de euro la sfarsitul anului

Deficitul comercial FOB/CIF a atins in primele 10 luni ale anului valoarea record de 5,3 miliarde de euro, dupa ce, in luna octombrie, importurile au devansat eporturile cu 668,2 milioane euro, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). De mentionat, ca pentru intreg anul trecut deficitul comercial a fost de 5,58 miliarde de euro, in conditiile in care in primele 10 luni ale lui 2003, INS raporta importuri mai mari cu 4,29 miliarde de euro decat exporturile. "Este cel mai mare deficit din istorie", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatie Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

El a precizat ca este de asteptat ca dezechilibrul dintre importuri si exporturi sa se adanceasca, estimand un deficit comercial, la sfarsitul anului, de peste 7 miliarde de euro. Potrivit secretarului general ANEIR, liberalizarea cursului de schimb va avea o contributie semnificativa la majorarea deficitului comercial. "In 2000, valoarea totala a exporturilor a fost de aproximativ 10 miliarde de dolari, iar acum numai deficitul comercial se va cifra in jurul acestui nivel", a mentionat Ionescu.

Potrivit INS, valoarea exporturilor FOB a ajuns in perioada ianuarie-octombrie 2004 la 15,7 miliarde de euro, cu 20,8% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, Importurile CIF au crescut in perioada mentionata cu 21,4%, pana la 21 de miliarde de euro. INS precizeaza, insa, ca valoarea exporturilor din luna octombrie, de 1,7 miliarde de euro, este a doua ca marime (dupa luna iulie 2004 - 1,8 miliarde de euro) din 1990 pana in prezent.

Cea mai mare pondere in volumul exporturilor continua sa o detina articolele de imbracaminte si materiile textile (22,6%), grupa de produse - masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (17,6%) si produsele metalurgice (15,2%). In primele 10 luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2003, valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu 19,8%, avand o pondere de 73,3% in total exporturi. In perioada analizata, primii trei parteneri comerciali in derularea exporturilor au fost Italia (21,4% din total), Germania (15%) si Franta (8,5%). In cazul importurilor, INS consemneaza o majorare cu 17,2% a valorii marfurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25), care si-au adjudecat o pondere de 65,1% in total importuri. Primele trei tari partenere in derularea importurilor din perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2004 au fost tot Italia (17,4% din total), Germania (15,0%) si Franta (7,2%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.