Fostii proprietari carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate vor avea banii in cont pana de Craciun. Desi platile ar fi trebuit sa inceapa de ieri, Ministerul Finantelor a uitat sa vireze banii la timp.

Ministerul Finantelor nu a virat la timp suma promisa pentru despagubirea fostilor proprietari in contul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). "Aproximativ 1.400 de fosti proprietari de imobile deposedati in timpul regimului comunist vor primi de la 15 noiembrie despagubiri in valoare maxima de 500.000 de lei", declara in urma cu cateva saptamani Varujan Vosganian, ministrul Finantelor. Fostii proprietari, care au depus dosarele la ANRP, au asteptat ieri in zadar sa-si primeasca banii. "De abia de saptamana viitoare incepem platile. Avem promisiunea ca Finantele vor vira banii in contul nostru pana atunci. Conform Ordonantei 81/2007, Autoritatea are obligatia ca in 15 zile de la intrarea banilor in cont sa inceapa platile", a explicat Mihnea Iuoras, vicepresedinte al ANRP.

BANI. "In prezent trebuie sa primim dividendele pe anul 2006, suma care se ridica la valoarea de 30 de milioane de lei, precum si banii acordati de la bugetul de stat prin ordonanta de urgenta a Guvernului, respectiv 33 de milioane de lei. Am mai solicitat Ministerului Finantelor inca 70 de milioane de lei, pe care speram sa-i primim la rectificarea bugetara de luni (n.r. - 19 noiembrie). In plus, sumele pentru acordarea despagubirilor pentru anul viitor speram sa fie mai mari", a explicat Mihnea Iuoras.

Autoritatile spera ca pana de Sarbatorile de iarna o buna parte din fostii proprietari, care au ales sa-si primeasca despagubirea in bani, sa aiba banii in cont. "Suma de 63 de milioane de lei (n.r. - circa 18,5 milioane de euro), de care suntem siguri ca va intra in contul ANRP saptamana viitoare, ajunge pentru a rezolva minim 1.500 de dosare din cele 1.722. In plus, daca mai primim bani la rectificarea bugetara, speram sa solutionam mult mai multe dosare pana la sfarsitul anului", spune Iuoras.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.