FMI reia afirmatiile guvernatorului pe tema intaririi politicii fiscale. Numai aceasta poate duce la scaderea inflatiei

Avand in vedere nivelul la care a ajuns inflatia in ultima perioada, dar tinand cont si de faptul ca procesul de dezinflatie va deveni din ce in ce mai dificil de realizat doar de Banca Nationala a Romaniei, tinta principala a politicii fiscale ar trebui sa fie tot reducerea inflatiei, ca si in cazul bancii centrale, a declarat ieri reprezentantul regional al Fondului Monetar International, Juan Jose Fernandez Ansola.

"Politica fiscala si cea monetara trebuie sa aiba aceeasi tinta, reducerea inflatiei. Va fi dificil pentru banca centrala sa reduca inflatia, iar daca este lasata sa faca singura acest lucru, va fi si mai dificil. Si politica fiscala este foarte importanta", a spus Ansola. De asemenea, reprezentantul FMI a mentionat ca politica fiscala controleaza o pondere insemnata a cheltuielilor din economie si ca la nivelul ei se stabilesc salariul minim, salariul bugetarilor si nivelul pensiei, ceea ce dovedeste importanta semnificativa a acesteia in evolutia economiei romanesti. Acesta este de parere ca, desi politica monetara este una restrictiva, parghiile pe care BNR le utilizeaza sunt mai putin eficace.
Ansola considera ca in conditiile actuale ale unei politici monetare restrictive si a unei fiscalitati relaxate, cele doua componente ar putea intra in conflict, ducand la o reducere a avansului economic. "La o politica fiscala expansionista trebuie sa avem o politica monetara restrictiva, printr-o rata a dobanzii ridicata, insa aceasta ar putea duce la o reducere a investitiilor si a competivitatii pe piata", a spus Ansola.

Din punctul de vedere al FMI, politica fiscala se poate descurca mult mai bine, avand in vedere faptul ca somajul este scazut, existand chiar o penurie de forta de munca in anumite sectoare, iar avansul economic este estimat sa ramana la peste 6%, astfel incat nu este nevoie de stimultente prin cresteri salariale.

Ansola: Estimarile BNR asupra inflatiei sunt conservatoare

Reprezentantul Fondului spune ca nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca inflatia constituie o problema importanta in momentul actual. "Daca priveam inflatia la inceputul anului puteam spune ca aceasta nu mai este o problema, insa din iulie pana in octombrie aceasta a crescut foarte mult si problema a revenit", a spus oficialul.

Acesta e de parere ca estimarile bancii centrale asupra inflatiei la finele acestui an, de 5,7%, sunt extrem de conservatoare, tinand cont de evolutia preturilor inregistrata in luna octombrie. "Banca centrala estimeaza un nivel al inflatiei in jur de 5,5%. Sincer, vazand evolutia inflatiei in luna octombrie, estimarea bancii centrale este una extrem de conservatoare", a mentionat Ansola.

Reprezentantul Fondului spune ca daca politicile vor fi aplicate corect atat la nivel fiscal, cat si monetar, inflatia ar putea reveni in banda tintei de inflatie la mijlocul anului viitor. Pentru a se reusi acest lucru, fara a afecta investitiile, Ansola spune ca o solutie ar putea fi o majorare a ratei dobanzii de politica monetara, dar si o politica fiscala restrictiva, cu un deficit de 1-1,5% din PIB pentru anul viitor.
Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a mentionat ca in prognoza pe care BNR a realizat-o s-a luat in calcul si faptul ca programul Guvernului nu mai prevede majorari de preturi administrate in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a intamplat in noiembrie si decembrie 2006. In plus, spune Dijmarescu, in luna octombrie inflatia a depasit cu 0,2% prognozele bancii centrale. Viceguvernatorul bancii centrale si-a exprimat speranta ca rectificarea bugetara programata pentru aceasta luna sa aiba loc si sa reduca o parte din deficitul programat pentru acest an.

Dijmarescu: Un avans al PIB in T3 peste estimari ar intari leul

Dijmarescu a mai spus ca in ultimele luni ale anului, cu precadere in decembrie, foarte multi bani intra in tara de la muncitorii romani din strainatate. Astfel, intrarile de valuta care vor avea loc la finele acestui an ar putea intari moneda nationala.
De asemenea, acesta a mentionat ca o apreciere a leului ar putea avea loc in conditiile in care datele privind evolutia Produsului Intern Brut pe trimestrul al treilea ar depasi estimarile. "In Romania, PIB creste pe baza de consum. Poate vom vedea si in structura o modificare", a spus Dijmarescu. El a aratat ca in ultima perioada s-au realizat cumparari masive de euro, care au continuat si in ultimele doua sedinte ale pietei valutare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.