Bancherii vor sa raspunda cu o avalansa de credite imobiliare cererii uriase de locuinte de pe piata.

Contributia finantarilor imobiliare la PIB este in Romania de numai 3%, comparativ cu pana la 25% in vestul Europei. Creditele acordate de banci dezvoltatorilor imobiliari reprezinta o garantie a solvabilitatii acestora.

Segmentul creditelor ipotecare este insuficient dezvoltat in Romania, insa are un potential impresionant de crestere. Estimand acest potential, BCR, liderul pietei bancare autohtone, a venit cu oferte noi de finantare pe piata imobiliara, pentru a castiga cat mai multi clienti, fie ca acestia sunt persoane fizice sau dezvoltatori ai proiectelor de locuinte.

Solutii personalizate de finantare

Prin noile centre imobiliare de retail, BCR le ofera clientilor solutii personalizate de finantare. Centrele sunt conectate la oferta de pe piata prin intermediul agentiilor imobiliare atestate. "Relatia cu BCR este o premiera. Mai multi operatori de pe piata imobiliara si-au unit fortele pentru a oferi bancii case, terenuri, apartamente, pe care aceasta sa le puna la dispozitia clientilor, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa petreaca mult timp in cautarea locuintelor", a declarat Ruxandra Cleciu, presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Banca se implica si in afacerile cu locuinte noi. "Daca noi finantam un proiect bun, acesta este un semnal si pentru client, deoarece monitorizam constructia, iar riscul de faliment al dezvoltatorului scade", a aratat Martin Skopek, vicepresedinte executiv al BCR, in cadrul unei conferinte de presa. La finantarea noilor proiecte imobiliare, BCR nu tine cont de istoricul dezvoltatorului, ci de proiectul si de fluxurile acestuia de numerar, de solvabilitate, de datele tehnice ale constructiei. Daca dezvoltatorul incheie un parteneriat cu banca, el va castiga mai usor clienti, iar ipotecile se vor putea transfera usor de la dezvoltator la clientii persoane fizice, au explicat oficialii BCR.

In ceea ce priveste reducerea semnificativa a dobanzilor la creditele imobiliare, astfel incat acestea sa ajunga la niveluri apropiate de cele practicate in alte tari ale UE, vestile nu sunt prea bune. "Tendinta este de scadere continua a dobanzilor, dar nu ma astept la o scadere semnificativa mai devreme de 6 luni-un an. Scaderea este legata de competitia de pe piata si de gradul de saturare in produs (in creditele imobiliare - n.n.)", a spus Skopek. Pe termen scurt, dobanzile la creditele ipotecare nu numai ca nu vor scadea, dar ele ar putea creste usor, din cauza crizei de lichiditati de pe pietele financiare internationale si a unor factori interni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.