Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, crede ca la sfarsitul lui 2007 inflatia va ajunge la 6%

Prognozele oficiale de la Bucuresti si Bruxelles arata ca un front de aer rece va ataca principalii indicatori macroeconomici .

Anul acesta, preturile au inceput sa se inflameze spre toamna. Anul viitor, scumpirile ne asteapta inca din primavara. Privit „in medie", 2008 se anunta un an mai greu decat 2007.

Inflatia anuala, decembrie 2007 fata de decembrie 2006, are toate „sansele" sa reintre pe nivelul de 6% - arata datele revizuite ale prognozei de toamna, publicate la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

In septembire, prognoza preliminara mergea pe un nivel de 4,5%. Dar revizuirea nu este surprinzatoare, in conditiile in care chiar Banca Nationala a transmis o noua prognoza de 5,7% pentru sfarsitul anului (fata de 3,9% cat anuntase in luna august).

Prognoza mai spune ca la sfarsitul lui 2008, inflatia "decembrie fata de decembrie" ar putea ajunge la 4,5% (3,8% anterior).
Astfel, chiar revizuita, inflatia anuala pare ca totusi va scadea. Dar nu ne-am uitat inca la inflatia medie anuala! CNP arata ca inflatia medie pe acest an (medie an 2007/medie an 2006) ar putea ajunge la 4,8% (4,3% anterior), iar pe anul viitor ar putea sa creasca la 5,7% (4,2% anterior). Noile estimari sunt in linie cu cele publicate, tot la sfarsitul saptamanii, de Comisia Europeana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.