Vara atipica a Bursei de Valori Bucuresti, cu maxime istorice si cresteri importante, a continuat in aceeasi nota, cu o toamna care a prabusit lichiditatea si tranzactiile pietei de capital. Rezultatele financiare la noua luni ale emitentilor, pozitive pentru cea mai mare parte, ar fi trebuit sa anime investitorii.

Dar ingrijorarile macroeconomice, inflatia, deficitul de cont curent si semnalele negative privind ratingurile de tara tin oamenii departe de Bursa. Astfel, aceste semnale negative au impact si asupra investitorilor straini, care prefera sa se indrepte spre alte Burse a caror situatie este mai clara, lasand BVB pe lista de asteptare. Acest lucru se vede concret in statisticile publicate de CNVM, care arata ca incepand din august, iesirile nete ale nerezidentilor pe piata de capital au fost mult mai mari decat intrarile.

Daca pe timplul verii se vorbea de o conectare indirecta cu Bursele externe, aceasta a fost valabila numai atunci. Acum, desi Europa este "verde" si indicii americani sunt in crestere, in Romania situatia interna a speriat investitorii. Mai ales pe cei straini, care dau trendul de crestere. Ultimele sedinte ale Bursei au avut o lichiditate foarte scazuta, care nu a depasit 10 milioane de euro, iar tendinta a continuat si ieri, desi valoarea totala a schimburilor a fost putin mai ridicata, aproximativ 12 milioane de euro. Specialistii pietei de capital caracterizeaza tendinta drept "nehotarata", o stare de asteptare vizibila in fluctuatiile incerte ale preturilor emitentilor. Nu exista un trend bine clarificat, aceleasi titluri scad sau cresc de pe o zi pe alta, sau in cursul aceleiasi sedinte, dar cu procente destul de mici, care vin sa intareasca ideea de incertitudine.

Trangaz si Erste vor mai anima piata

Listarea Transgaz este asteptata sa revigoreze piata, mai ales ca lipsa lichiditatii este generata, intr-un sens, si de faptul ca multi investitori romani prefera sa nu mai investeasca multi bani in actiunile emitentilor, asteptand Transgaz-ul.

"Eu sper ca piata va fi animata mai devreme de listarea Transgaz, daca vor exista niste semnale pozitive, atat externe, dar si interne. In plus, sunt sigur ca o sa fie un nivel foarte mare de suprasubscrieri si atunci banii se vor intoarce in piata", crede Razvan Pasol, directorul firmei de brokeraj Intercapital Invest. Cea mai mare problema a noastra este ca nu sunt bani, pentru ca nu sunt straini. "Conjuncura externa si interna este nefavorabila, suntem o piata emergenta si in aceasta situatie avem cel mai mult de suferit, factorii economici genereaza riscuri suplimentare si implicit nu pierderi mari. Asadar, putem spune ca este un lant al slabiciunilor: lichiditatea este foarte mica, pentru ca lipsesc banii strainilor, iar acestia nu intra la BVB, pentru ca nu ii atrage nimic", crede Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Este, pana la urma, o problema de lipsa de incredere in tara noastra, in general, cu efecte directe asupra pietei de capital, care de altfel, este foarte sensibila la orice urma de incertitudine. Toate problemele macroeconomice ale Romaniei, vizibile si in afara, au indepartat strainii, si, in acelasi timp, creeaza semne de intrebare si pentru investitorii romani. Per ansamblu, evolutia economica a tarii este promitatoare, se asteapta listarea Transgaz si a Erste, emitenti ce vor avea forta sa anime piata si se pun bazele unei conectari directe cu Bursele externe. Acesti factori ii fac pe specialistii pietei sa fie in continuare optimisti si sa spere in redresarea ringului bursier.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.