Bancherii comerciali spun ca anul viitor ar putea sa reduca dobanzile la credite. Conditiile tin de imbunatatirea perceptiei asupra riscului clientilor, dar si de concurenta din sistemul bancar.

Totusi, pana in luna septembrie, scaderea costului unui imprumut in lei a fost destul de mica. Iar noiembrie ar putea aduce chiar o scumpire a creditarii.

Costul total al unui credit de nevoi personale era, in luna septembrie a anului curent, de 17,34% (dobanda anuala efectiva - DAE). Iar datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca, fata de inceputul acestui an, costul total al unei finantari in lei pentru consum s-a ieftinit cu aproximativ 1,5 puncte procentuale.
Imbunatatirea istoricului de plata

Totodata, pe segmentul creditelor pentru locuinta, nivelul dobanzii anuale efective era, in septembrie, de 9,25%, in scadere cu aproximativ 2,1 puncte procentuale. Reducerea mai accentuata a costului unui imprumut ipotecar tine de felul in care institutiile de credit incearca isi atraga clientii.
Astfel, lupta pentru o cota de piata cat mai mare a determinat multe banci sa ofere dobanzi promotionale mai ales la creditele pe termen lung.

Avantul creditelor acordate populatiei a inceput in 2003. Insa in acel moment, istoricul de plata al clientilor persoane fizice era aproape inexistent.

De aceea, pe langa costul atragerii resurselor, cel aferent activitatii si marja de profit, bancile includeau in pretul creditului si o marja de risc, pentru ca nu stiau care este rata de nerambursare a creditelor. Totusi, pana in prezent, institutiile de credit au putut contrui un model mai fidel al performantei imprumuturilor acordate populatiei. Implicit, evolutia poate duce la micsorarea marjei de risc si, implic a dobanzilor percepute pentru credite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.