Ponderea creditelor acordate pe perioade mai mari de cinci ani a depasit doua treimi din volumul total Creditele in lei continua sa fie atractive pentru populatie.

Asta in ciuda riscului valutar pe care si-l asuma clientii care obtin finantari in euro sau franci elvetieni. Mai mult, luna septembrie intareste tendinta conform careia persoanele fizice solicita imprumturi pe perioade din ce in ce mai mari.

Luna septembrie a marcat o noua crestere a creditarii populatiei pe segmentul finantarilor in valuta. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata faptul ca soldul total al imprumuturile pentru locuinte s-a ridicat la echivalentul a 11,62 miliarde de lei.

Din aceasta suma, numai 11% sunt credite acordate in lei, restul fiind in valuta. Iar principalul motor de crestere al creditelor pentru locuinte (47% in perioada ianuarie - septembrie) au fost finantarile in euro, al caror sold s-a majorat cu 46,8%.

In plus, imprumuturile acordate in alte valute, in principal franci elvetieni, s-au dublat in primele noua luni. Pe de alta parte, creditele in lei pentru locuinte au inregistrat un avans mai mic de 17%.

Creditele de consum, preferate in valuta si pe termen lung

Cererea populatiei pentru imprumuturile de consum s-a indreptat, ca si in cazul finantarilor ipotecare, spre valuta. Astfel, din totalul de aproape 47,4 miliarde de lei al creditelor de consum, circa 61% sunt imprumuturi acordate in moneda nationala.

Pentru comparatie in ianuarie 2007, creditele in lei pentru consum reprezentau circa 70% din soldul total. Motivul diminuarii ponderii imprumuturilor in lei tine de faptul ca, in timp ce finantarile in moneda nationala au inregistrat, in primele noua luni, o crestere de aproximativ 30%, cele in euro au avut un avans de peste 78%. In plus, creditele acordate in alte valute s-au majorat de peste sase ori.
Iar o noua tendinta care se contureaza pe segmentul finantarilor pentru consum tine de orientarea persoanelor fizice spre imprumuturi pe termen lung. Astfel, peste doua treimi din soldul creditelor de consum sunt acordate pe o perioada de cel putin cinci ani.

Diferenta de dobanzi sustine preferinta pentru valuta

Orientarea cererii populatiei pentru credite in valuta continua sa fie sustinuta de diferenta dintre dobanzile in lei si cele in valuta. Asta in ciuda fluctuatiilor pe care le inregistreaza cursul de schimb. Astfel, dobanda anuala efectiva a unui credit ipotecar in lei era, in luna septembrie, de 9,07%, in scadere cu aproximativ 0,2 puncte procentuale fata de august 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.