In 2008 se asteapta dublarea volumului investitiilor facute de aceste organisme in economia autohtona

Atrase de potentialul ridicat al Europei Centrale si de Est, investitiile fondurilor cu capital de risc nu au ocolit aceasta regiune. Conform datelor furnizate de Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Europa (EVCA), volumul acestora a crescut de aproape sapte ori incepand cu anul 2003.

In 2006, valoarea cumulata a ajuns la 2.254 milioane de euro, dar se refera exclusiv la fondurile axate pe zona central-europeana. In plus, fata de 2005, sumele totale au crescut aproximativ de trei ori. Un clasament ar indica Ungaria drept cel mai bun performer (734,4 milioane de euro), urmata de Cehia, cu 354 milioane de euro si Polonia, cu 303 milioane de euro.

Investitiile s-au orientat cu precadere in directia preluarilor de companii (68,6%), dezvoltarea prin extindere a unor firme (16%) si infiintarea unor societati noi (8%). Intre acestea, cele mai profitabile s-au dovedit a fi tranzactiile finantate partial prin imprumuturi.

Romania ocupa locul 4 la investitii

Cu 110 milioane de euro, suma ce a luat calea fondurilor de capital cu risc in 2006, tara noastra ocupa locul patru in clasament. Fata de 2005, cand volumul era de 70 milioane de euro, ne putem lauda cu o crestere substantiala de 40 milioane de euro.

Ponderea cea mai ridicata este detinta de catre institutiile guvernamentale (34,4%), urmate la mare distanta de banci cu 19,4%. Pentru 2007, volumul este asteptat sa fluctueze in jurul a 100 milioane de euro, nefiind asteptata o crestere spectaculoasa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.