Dinamica productiei a ajuns la numai 5,8% in primele noua luni din 2007, iar cea a vanzarilor s-a redus aproape la jumatate fata de inceputul anului , dupa ce la inceputul anului se raportau plusuri de peste 7% ale productiei

Statisticile oficiale arata cresteri ale productiei si cifrelor de afaceri din industrie, insa aceste cresteri sunt din ce in ce mai mici, de la luna la luna. Daca in primele doua-trei luni ale anului productia avea o dinamica de peste 7%, la noua luni a ajuns sub 6% fata de aceeasi perioada din anul anterior. Iar cifrele de afaceri, reprezentand vanzarile realizate de industriasi, au ajuns la plusuri de numai 12%, dupa ce la inceputul anului erau de aproape 23%.

Principalii indicatori care evidentiaza starea industriei romanesti - productia autohtona si cifrele de afaceri - arata un regres continuu, de la luna la luna. Per ansamblu, cresterile sunt din ce in ce mai timide, iar in detaliu - pe cateva dintre ramurile importante - se inregistreaza chiar si scaderi, in multe cazuri destul de abrupte. La inceputul anului - in perioada ianuarie-martie, fata de acelasi interval din 2006 - se raportau cifre de afaceri cu 22,3% mai mari si o productie industriala totala in crestere cu 7,7%.

Ce avem acum, in raportarile pe primele noua luni? Datele comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS) arata ca cifra de afaceri in industrie a crescut cu 12,2%, iar productia - cu 5,8%. Asta in conditiile in care industria de energie electrica, termica si gaze a consemnat o scadere a productiei de 1% si, per ansamblu, industria energetica a scazut cu 1,9%.

Industria usoara, scaderi pe toata linia

Cele mai drastice scaderi ale productiei fizice s-au inregistrat in industria de textile-pielarie, cunoscuta ca fiind - pana nu de mult - portstindardul exporturilor romanesti. Potrivit datelor comunicate pentru ziarul "Adevarul" de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR-1903 - pe primele sase luni productia totala in aceasta ramura, preponderent exportatoare, a scazut cu 8,7%.

Productia de tesaturi a fost mai mica decat anul trecut cu 17,5%, cea de fire - cu 6,9%, cea de covoare - cu 4,8%, iar cea de confectii din piele - cu1%. Pe de alta parte, in timp ce exporturile romanesti de imbracaminte au scazut cu 8%, ajungand sub pragul de un miliard de euro, importurile au crescut cu 28,8%. Iar numarul de salariati (376.600 persoane) reprezinta putin peste 90% din efectivul inregistrat anul trecut. Ce s-a intamplat?

Exportatorii, sacrificati „de pomana"

"Ne ingrijoreaza faptul ca Banca Nationala - prin masurile aplicate pentru tintirea inflatiei - a sacrificat de pomana exportatorii, pentru ca, iata, inflatia trece dincolo de tinta. Ar mai fi cresterea continua a costurilor, in special cele cu energia si cu forta de munca, dar si accentuarea concurentei externe. Dar toate acestea sunt net depasite de birocratia impusa fara rost prin diverse normative interne, la care se adauga cele europene", ne-a declarat presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.