Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a redus perspectiva ratingului Romaniei de la "stabil" la "negativ" din cauza adancirii dezechilibrelor externe

S&P a coborat perspectiva ratingului Romaniei Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale Romaniei, corelate cu conditii dificile pe plan international.

S&P a reafirmat, in schimb, ratingurile pentru datoriile in valuta pe termen lung la "BBB-" si la "A-3" pe termen scurt, iar pe cele in moneda nationala la "BBB" si, respectiv, "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Politicile fiscale si cele de venituri ale guvernului sunt considerate de S&P ca fiind expansioniste, iar apropierea alegerilor ar putea stimula cheltuielile curente, ar putea duce la scaderea calitatii actului de guvernare si ar putea intensifica presiunile inflationiste.

Aceasta va continua sa impiedice capacitatea Guvernului de a raspunde la dezechilibrele externe in crestere si va reduce abilitatea de a beneficia din plin de integrarea in Uniunea Europeana", a declarat analistul S&P Marko Mrsnik, potrivit NewsIn.

Pe termen mediu si lung, politica fiscala pro-ciclica din Romania induce ingrijorare, deoarece consolideaza avansul cererii interne, a mentionat analistul S&P.

"Cresterea veniturilor provine in principal din incasari suplimentare temporare si mascheaza pozitia fiscala de baza. In cazul in care cresterea economica se va tempera si mai mult in viitor, pozitia fiscala s-ar putea inrautati semnificativ", a aratat Mrsnik.

Ca elemente pozitive, S&P mentioneaza datoria publica scazuta, sub nivelul mediu al tarilor cu rating "BBB".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.