BNR a modificat prognoza pentru cresterea anualizata a preturilor la 5,7%, cu 1,7 procente peste tinta
Banca Nationala a Romaniei a recunoscut oficial ca tinta de inflatie pentru 2007 este practic compromisa. Mai mult, din estimarile bancii centrale reiese ca inflatia va inregistra o schimbare de trend, iar cresterea preturilor din luna septembrie nu a fost doar o intimplare. Procesul de dezinflatie practic a incetat. „Rata inflatiei prognozata de Banca Nationala a Romaniei pentru sfirsitul acestui an se ridica la 5,7% pe an, cu 1,8 puncte procentuale mai sus fata de nivelul de 3,9% estimat in luna august“, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Noua prognoza depaseste cu 0,7% limita superioara a intervalului de variatie stabilit de banca centrala si cu 1,7% tinta de inflatie fixata de patru procente pentru finele anului. Banca Nationala are o viziune mai pesimista si in ceea ce priveste cresterea preturilor in 2008. Institutia a modificat cu 6 puncte de baza si prognoza de inflatie pentru anul viitor de la 3,7 la 4,3% pe an. Pentru 2008, prognoza de crestere a preturilor se incadreaza totusi in intervalul de variatie stabilit, adica 2,8-4,8%. Tinta pentru 2008 vizeaza o inflatie de 3,8 procente.

Banca Nationala vede o inflatie ridicata si in urmatoarele citeva luni. „De la o situatie extrem de favorabila spre sfirsitul lunilor mai-iunie, cind indicele preturilor de consum a evoluat in marja de jos, in mai putin de doua luni, preturile au iesit din marja de sus si exista toata probabilitatea sa ramina citeva luni acolo, ca urmare a amplitudinii majorarilor de preturi din august-septembrie“, a mai spus guvernatorul cu ocazia prezentarii ultimului raport asupra inflatiei din acest an. Preturile de consum au crescut in septembrie cu 1,08%, fata de 0,86% in luna precedenta, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a depasit pragul de 6%, pentru prima data din august 2006. Banca Nationala a tras iar semnale de alarma in ceea ce priveste cheltuielile bugetare in contextul in care ne aflam in preajma alegerilor. „De ce tragem semnale? Sintem inainte de un an electoral si nu dorim sa se construiasca programe economice cu care sa se cistige alegerile, care sint neviabile“, a explicat Isarescu. Guvernatorul a amintit ca in 2005, cind Fondul Monetar International sugera o intarire a politicii fiscale, era imposibil de adoptat o astfel de masura, in conditiile in care alegerile de la finele anului 2004 au fost cistigate cu un program bazat pe o relaxare fiscala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.