The Economist: O licitatie se aranjeaza in Romania cu cativa euro, carnati si palinca. Inregistrarile obtinute din biroul procurorului si difuzate apoi la televiziune l-au aratat pe ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, cum ar fi preluat de la un comisionar suma de 15.000 de euro (21.600 de dolari), 20 de kilograme de carnati si o suta de litri de palinca, mai scrie The Economist, care arata ca ministrul a demisionat fara sa dea nicio declaratie, in schimb premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, a criticat "executia publica a colegului" sau.

The Economist mai arata ca este improbabil ca Remes sa ajunga dupa gratii, chiar daca inregistrarea pare autentica, la fel cum nu au ajuns nici alti suspecti. Printre suspecti se afla chiar ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, pe care procurorii au incercat sa il cerceteze, desi a negat ca ar fi comis vreo ilegalitate, dar Guvernul a dizolvat printr-o ordonanta de urgenta, comisia care dadea avizul pentru cercetarea penala a ministrilor, mai arata The Economist, citat de NewsIn.

Noile amendamente aduse Codului Penal prevad insa pedepse de pana la sapte ani de inchisoare pentru jurnalistii care publica materiale ce arata oficiali implicati in luarea de mita si le reduc totodata pe cele pentru infractiuni, prin majorarea pragului financiar pentru amenzi. Majoritatea cazurilor pe care justitia a inceput sa le cerceteze, printre care cel al fostului premier Adrian Nastase, care insista ca ar fi nevinovat, s-au impotmolit in intarzieri procedurale, mai scrie The Economist.

Ingrijorarea din cauza coruptiei la nivel inalt si ineficienta justitiei au preocupat Uniunea Europeana (UE) in perioada de dinaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie, potrivit publicatiei citate. De la aderarea Romaniei la UE, politicienii si inaltii oficiali romani au incercat din rasputeri sa isi recapete privilegiile si imunitatile la care au fost obligati sa renunte in timpul negocierilor pentru aderare.