Daca acum cativa ani Romania nu se putea lauda cu domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiei (TIC) ca fiind un punct forte al economiei noastre, apropierea de momentul aderarii face ca "subiectul" sa devina pe zi ce trece tot mai atractiv pentru investitori.

Potrivit Programului Economic de Preaderare (PEP), document trimis recent de autoritatile de la Bucuresti oficialilor de la Bruxelles, in Romania, industria de software a inregistrat o dezvoltare ampla, acesta fiind sectorul cu cea mai mare dinamica din regiune. Astfel, indicatorii prezentati de guvernanti oficialilor europeni lanseaza, indirect, o invitatie tuturor acelor investitori care doresc sa patrunda pe o piata aflata in continua ascensiune.

Asadar, la sfarsitul anului trecut, in Romania, existau aproximativ 2,5 milioane de PC-uri, 660 de companii furnizoare de servicii de Internet si circa 4,5 milioane de utilizatori. In ceea ce priveste telefonia mobila, piata a avut o evolutie nesperat de buna, astfel incat la sfarsitul lunii septembrie 2004 existau peste noua milioane de utilizatori, lasand telefonia fixa mult in urma. In acest context, este de inteles si de apreciat apetitul investitorilor straini din domeniu, care se indreapta catre societati autohtone de profil, renumite.

Tinandu-se cont de aceste tendinte favorabile, in documentul trimis oficialilor europeni, autoritatile au estimat ca piata TIC va ajunge in acest an 2005 la o valoare de 4.032 milioane de euro (n.r. - conform EITO - European Information Technology Observatory, 2004), fata de 3.692 milioane de euro, cat a fost anul trecut.

Pe o piata in continua ascensiune isi fac loc tot mai multi specialisti, iar potrivit PEP, numarul celor care migreaza scade. Romania se poate lauda in prezent cu aproximativ 70.000 de specialisti IT&C, numarul acestora fiind de 3,5 ori mai mare fata de 1999. Este drept ca peste 45.000 dintre acestia activeaza in sectorul privat, semn ca nu este inca rentabil sa fi angajat bugetar. Dar trebuie apreciat ca tot mai multi angajati din sectorul public utilizeaza in activitatile curente instrumentele IT&C, ceea ce duce automat la o dezvoltare a pietei.

Evolutia ascendenta a sectorului software s-a datorat in mare parte si masurilor fiscale, care prevedeau scutirea de impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de software.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.