Primavara este de obicei pentru societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti anotimpul in care se anunta valoarea dividendelor. Unele societati au facut deja publica valoarea dividendelor pe care o vor acorda actionarilor, precum si facilitatile de care se vor bucura acestia.

"Pentru jucatorii la bursa dividendul este foarte important. El arata de fapt modul in care a mers compania in anul financiar care s-a incheiat", ne explica cum vine treaba cu dividendul Eduard Gunescu, director SSIF Swiss Capital. Exista, de asemenea, si un dividend mai ascuns. Spre exemplu, o societate poate anunta valoarea zero la capitolul dividende, dar poate da actionarului, de la o anumita data anuntata in prealabil, dreptul de a primi un numar de actiuni gratuite, care pot fi mai apoi vindute pe piata de capital. O alta modalitate o reprezinta si dreptul actionarilor de a subscrie la o majorare de capital pentru a primi noi actiuni, in general la o valoare mai mica decit valoarea de pe bursa a actiunii respective.

Cum stau SIF-urile

"Dividendul reprezinta in fapt un instrument de marketing de a atrage sau nu investitori", sustine Marcel Plugaru, director SSIF Ieba Trust. Iar pentru acest an, dividendul oferit de unele societati de investitii nu este unul chiar atractiv. Spre exemplu, SIF Banat Crisana a anuntat ca valoarea dividendului pe actiune este de 500 de lei, la SIF Moldova el va ajunge la 600 de lei, iar la SIF Oltenia, la 650 de lei. Celelalte doua societati de investitii financiare nu au facut inca publica valoarea dividendului pe actiune, insa el mai mult ca sigur va fi cuprins intre 500 si 700 lei pe actiune. Este vorba despre valoarea bruta a dividendului.

Deci la 1.000 de actiuni detinute la SIF Oltenia (spre exemplu o persoana care a depus cuponul Vacaroiu la SIF-uri a primit 1.000 de actiuni) un investitor va primi drept dividend 650.000 de lei impozabili, care inseamna in fapt 550.000 de lei in mina. "In acest an jucatorii de pe piata de capital au cistigat mai mult din cresterea actiunilor societatilor de investitii financiare decit din dividende", spune Marcel Plugaru.

Cine a mers bine

La o privire mai atenta pe lista societatilor comerciale listate la Bursa de Valori Bucuresti, care au anuntat valoarea dividendului, se remarca Turbomecanica Bucuresti cu un dividend brut de 9.922 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni la aceasta societate este de 25.000 de lei, iar valoarea de piata, de 120.000 de lei. Asta inseamna ca pentru cei care au cumparat mai tirziu actiuni valoarea dividendului in procente este de 8%. "Foarte putin daca luam in calcul numai dividendul acordat, pentru ca este in fapt sub valoarea pe care o da un depozit bancar cu perioada de scadenta de un an", spune seful Ieba Trust, care nu uita sa adauge faptul ca la Turbomecanica actiunea a crescut foarte mult peste 50% in anul 2004.

Ceea ce s-a adaugat dividendului duce la un randament al banilor investiti de peste 60%, de patru ori mai mare decit randamentul unui depozit bancar. Se mai remarca cu un dividend bun Aerostar Bacau, cu 3.500 de lei brut pe actiune, si Bermas Suceava, cu 1.250 lei/actiune, plus inca 0,21 de actiuni gratuite la una detinuta. Si cum valoarea de piata a unei actiuni este de 32.000 de lei, asta inseamna, in fapt, inca 6.400 de lei/actiune incasati de investitor sub forma actiunii gratuite. In total, 7.650 lei pe actiunea Bermas Suceava ar putea fi incasati de actionari.

Dividende numai sub forma de actiuni gratuite

Un fapt aparte il reprezinta societatile care anunta in dreptul dividendului valoarea zero, dar dau dreptul actionarilor de a primi un numar de actiuni gratuite in functie de cele pe care le detin. Se remarca la acest capitol societatea SSIF Broker Cluj, care a anuntat ca va acorda actionarilor 378 de actiuni gratuite la 1.000 de actiuni detinute. Asta inseamna, in procente, 0,378 actiuni noi la una veche, iar cum valoarea de piata a unei actiuni este de 40.000 de lei, acest fapt s-ar traduce in 15.120 lei/ actiune. Si Banca Comerciala Carpatica va acorda actionarilor dreptul de a primi 12,81 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute. La o valoare pe BVB a actiunii de 4.850 de lei, asta inseamna pentru actionar 621 lei pe actiune. La Siretul Pascani investitorii vor primi 0,2159 actiuni gratuite la una detinuta, deci cam 250 lei in plus pe actiune.

Cine nu va da dividende

Pentru acest an sint asteptate sa nu acorde dividende investitorilor societatile din domeniul industriei chimice, gen Azomures, Amonil, Sofertul. Au mai anuntat deja ca nu vor acorda dividende SNP Petrom si Rompetrol Rafinare, societati mari din domeniul petrolier. Asa ca bataia ramine in continuare tot pe actiunile societatilor bancare, care prin facilitatile pe care le ofera jucatorilor de pe piata de capital ii fac fericiti. •

Si actiuni gratuite, si subscriere

La Banca Transilvania, situatia este putin diferita. Conducerea acesteia (Robert Rekkers, director Banca Transilvania - foto) a anuntat faptul ca actionarii vor primi 586 de actiuni noi gratuite la 1.000 detinute si vor putea subscrie un numar de actiuni reprezentind 10% din cele detinute, la pretul de 4.000 de lei actiunea. Valoarea de pe piata de capital a unei actiuni Banca Transilvania era marti, 29 martie, de 12.600 de lei. Cele 586 de actiuni gratuite aduc 7.383 lei pe actiune la care se mai adauga alti 800 de lei (tot pe o singura actiune), daca investitorul va si subscrie. Adica 8.000 de lei pe actiune, un "dividend" destul de bun (70% din valoarea de piata a actiunii) pentru jucatori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.