Romanii plecati la munca in strainatate si companiile romanesti care au operatiuni de import-export au devenit potentiali clienti pentru bancile comerciale. Astfel, jucatorii locali isi deschid sucursale in afara tarii, in timp ce bancile internationale iau cu asalt piata autohtona prin investitii de tip greenfield

Romanii din strainatate au ajuns pe radarele bancherilor La Caixa este cel mai proaspat exemplu, fiind motivati sa vina pe piata locala de faptul ca are deja in Spania mai mult de 64.000 de clienti romani, care efectueaza lunar peste 2.500 de transferuri de fonduri, prin intermediul unui serviciu oferit alaturi de banci locale ca BCR, BRD sau Raiffeisen.

"Am analizat schimburile comerciale dintre Romania si Spania, precum si prezenta firmelor spaniole in Romania si consideram ca aceasta prima sucursala are un viitor stralucit", a declarat presedintele si directorul executiv al La Caixa, Juan Maria Nin.

La Caixa considera ca va avea succes pe piata din Romania ca urmare a cresterii importante a numarului de romani care se stabilesc in Spania, considera reprezentantii bancii. Numarul romanilor din Spania a crescut de 16 ori in numai cinci ani, ajungand la 524.995 in 2006, de la 31.316 in 2001.

Reprezentantii grupului au mentionat ca romanii reprezinta 9,8% din totalul strainilor din Spania si reprezinta a doua comunitate ca dimensiune. "Exporturile catre Romania reprezinta 0,44% din totalul exporturilor spaniole, in timp ce importurile au o pondere de 0,24%", au mai spus reprezentantii bancii.

De asemenea, Banca Transilvania a deschis o sucursala in capitala Ciprului, Nicosia, centrata initial pe afaceri de tip corporativ si pe servicii bancare personalizate, a declarat directorul general al bancii Robert C. Rekkers.

"Cipru reprezinta un centru international de off-shore banking si private banking si vrem sa facem parte din acest succes. Vedem o crestere puternica a activitatii, atat in Romania, cat si in Cipru, iar in prima faza ne vom axa mai mult pe servicii de tip corporate, care se adreseaza oamenilor de afaceri, si mai putin pe retail", a spus Rekkers.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.