Citeva banci din Romania ofera credite imobiliare/ ipotecare cu dobinda fixa pe toata perioada creditarii
BRD pentru lei si Credit Europe Bank pentru euro. Acestea sint doua dintre putinele variante unde mai puteti gasi inca dobinzi fixe pentru creditele imobiliare, potrivit portalului financiar www.conso.ro. Aceste credite pentru locuinta se acorda insa pe perioade extrem de indelungate - de pina la 30 de ani -, astfel ca riscul la care s-ar expune banca in cazul aplicarii unei dobinzi fixe este ridicat. Pentru a se proteja, bancile adauga o clauza in contract ce le permite, in anumite situatii, sa isi ajusteze produsele la conditiile pietei monetare. Clauza poate prevedea schimbarea dobinzii doar in caz de modificari majore pe piata monetara, fara a preciza concret conditiile declansatoare. In cazurile mai bune, se poate specifica nivelul BUBOR, EURIBOR care trebuie atins pentru ca dobinda fixa sa sufere ajustari.

De exemplu, BRD isi rezerva dreptul de a modifica dobinda fixa la creditele ipotecare in lei, in cazul in care BUBOR la o luna creste cu minimum 5 puncte procentuale peste nivelul actual, iar cresterea se mentine 3 luni consecutive. Pe de alta parte, Credit Europe Bank este mai evaziva, mentionind doar ca dobinda poate fi ajustata pe viitor in caz de schimbari importante pe pietele financiare si monetare. In general insa, respectivele institutii nu vor opera modificari dese in nivelul dobinzii in incercarea de a-si mentine o imagine de stabilitate. Pentru produsul imobiliar in lei al BRD dobinda este de 10,5%, la care se adauga asigurarile si comisioanele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.