Tranzactiile prind prima pagina a publicatiilor de business din intreaga lume, inclusiv in Romania. Care au fost fost cele mai interesante miscari ale antreprenorilor locali sau ale fondurilor de investitii care si-au vandut afacerile in primele zece luni dupa aderarea la Uniunea Europeana?

Wall-Street prezinta cele mai 'tari' 20 de dealuri corporate din primele zece luni ale acestui an, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil.

Fara indoiala, vanzarea pachetului de 75% din Rompetrol de catre Dinu Patriciu va fi cea mai importanta tranzactie din acest an, atat ca dimensiune cat si ca impact asupra pietei locala. Prin aceasta tranzactie, Dinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni catre compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Vanzarea pachetului de 75% reprezinta al doilea mare deal ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane, si il face pe Patriciu cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac.

Presedintele Rompetrol a incasat doar o parte din banii care ii revin in urma vanzarii companiei catre KazMunaiGaz, urmand sa primeasca restul dupa ce tranzactia va obtine avizul Comisiei Europene.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca nu a incasat toti banii in urma vanzarii a 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV. Patriciu a spus ca doar o parte din bani au fost incasati, restul urmand sa-i revina dupa ce Comisia Europeana (CE) va aviza tranzactia.

CE isi da avizul in astfel de cazuri in termen de 45-60 de zile de la efectuarea tranzactiei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.