Economia va fi caracterizata, in perioada octombrie-decembrie, de o crestere a industriei prelucratoare si a comertului cu amanuntul, precum si de o stabilitate a activitatii din constructii, in raport cu trimestrul trei, potrivit INS

Institutul National de Statistica a realizat un sondaj printre managerii societatilor comerciale potrivit caruia, in perioada octombrie-decembrie tendinta pozitiva se va mentine atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +11%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +8%). In ceea ce priveste exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene, estimarile arata o tendinta de stabilitate pentru perioada mentionata. De asemenea, preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +28%), de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +21%).

Pe de alta parte, potrivit Institutului National de Statistica, managerii estimeaza o tendinta de usoara scadere a numarului de salariati pe total industrie prelucratoare, soldul conjunctural fiind de -6%. Scaderea va fi mai accentuata, conform estimarilor managerilor, in ramurile: articole de imbracaminte, mobilier si alte activitati industriale neclasificate, masini si echipamente (solduri conjuncturale -27%; -17%; -15%).

In domeniul constructiilor, se estimeaza, pentru ultimul trimestru din anul 2007, o tendinta de stabilitate, a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (65% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza, de asemenea si pentru numarul de salariati, conform a 77% din estimari. Totodata, preturile lucrarilor de constructii vor creste in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%), potrivit estimarilor managerilor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.