Anul acesta, terenurile din Romania, indiferent de locatia sau destinatia lor, se vor scumpi cu cel putin 20%, iar in anumite zone isi vor dubla chiar pretul, reiese dintr-un raport imobiliar prezentat ieri. Motivele? In primul rind, cererea care depaseste cu mult oferta. Apoi, mai sint doar doi ani pina la data la care este programata aderarea Romaniei la UE, moment in care strainii vor putea deveni proprietari de terenuri.

In Romania, in ultimii trei ani, profiturile obtinute din afaceri imobiliare au depasit media europeana, sustin expertii imobiliari. Iar cei mai multi bani au venit mai ales din tranzactiile cu terenuri, unele dintre acestea ajungind sa coste chiar si cu 300% mai mult.

Statisticile oficiale arata ca anul trecut pretul terenurilor situate in intravilan s-a triplat, fata de media anuala inregistrata in intervalul 1998-2003, si a ajuns pina la 372 milioane lei pe hectar.

Analistii imobiliari sustin ca cererea, cu mult peste oferta, va continua sa scumpeasca terenurile. De altfel, un nou proiect de lege, promovat de Ministerul Agriculturii si dat publicitatii ieri, da dreptul strainilor sa devina proprietari de terenuri imediat ce Romania va deveni membra UE. Voci de pe piata imobiliara romaneasca sustin ca acesta este un motiv in plus pentru speculatorii imobiliari care vor salta preturile.

Preturile terenurilor rezidentiale din Capitala se vor stabiliza

Anul acesta, tendinta de scumpire a terenurilor din Capitala se va mentine, dar ritmul de crestere va fi mai lent, reiese din raportul pe 2004 al companiei Eurisko. Lucru valabil cel putin in ce priveste suprafetele cu destinatie rezidentiala. In perimetrul Aviatorilor - Primaverii - Dorobanti, asemenea terenuri s-au vindut cu 600-1.500 euro/mp, iar in zona Nicolae Caramfil ori Soseaua Nordului, preturile pornesc de la 500 euro si ajung la 1.000 euro/mp. "Nivelul preturilor la terenurile cu destinatie rezidentiala va creste, dar pentru 2005 estimam o stabilizare a preturilor pe zone", se arata in raportul citat. Nu acelasi lucru se poate spune in cazul terenurilor pentru constructii de birouri. Anul acesta, oferta va fi limitata, iar cererea in crestere va duce la majorarea substantiala a preturilor. In 2004, in zona ultracentrala, putinele terenuri disponibile s-au vindut cu 500-1.000 euro/mp.

La polul opus se situeaza terenurile comerciale, care anul trecut s-au vindut cu 50-250 euro/mp. Analistii Eurisko sustin ca, in 2005, vor fi date in folosinta noi proiecte, care vor satisface cererea de terenuri comerciale, astfel incit preturile acestora au sanse sa scada.

Timisoara. Cel mai des tranzactionate terenuri industriale au fost cele situate pe Calea Lugojului - DN6 si Calea Sagului. Preturile pentru terenurile rezidentiale au fost in medie 30-45 euro/mp, mai mari cu aproape 100% fata de anul anterior, se arata in raportul citat. Analistii Eurisko estimeaza ca, in 2005, pretul terenurilor industriale din Timisoara se va majora cu pina la 100%, iar cele cu destinatie rezidentiala se vor scumpi cu circa 30%.

Ploiesti. Pentru terenurile cu destinatie industriala, preturile pornesc de la 3 euro/mp si ajung la 8 euro/mp. Terenurile din centrul orasului, cautate in special pentru spatii de birouri, se vind cu 60 pina la 220 euro/mp. Consultantii imobiliari sustin ca preturile vor creste anul acesta cu 30%-50%.

Cluj-Napoca. Cele mai cautate terenuri au fost cele pentru constructia de case si blocuri noi. Terenurile din zona ultracentrala, destinate spatiilor de birouri, s-au vindut cu pina la 350 euro/mp. Pentru suprafete cuprinse intre 500-1.000 mp, preturile pornesc de la 50 euro/mp si ajung la 120 euro/mp. Analistii imobiliari sustin ca terenurile se vor scumpi, intrucit oferta este in scadere.

Sibiu. Terenurile pentru investitii au fost vizate in special pentru spatii comerciale si industriale, zona industriala de vest si Selimbar fiind cele mai cautate. Aici, preturile au fost cuprinse intre 15-40 euro/mp. Spatiile cu destinatie rezidentiala s-au vindut cu 20-200 euro/mp. Deoarece oferta este limitata, analistii imobiliari sustin ca, in 2005, preturile vor creste cu 20-25%.

Constanta. In Piata Ovidiu, bd. Mircea cel Batrin, bd. Mamaia sau Soveja, terenurile s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 150-200 euro/mp. Cele rezidentiale din Mamaia, cu vedere la mare, s-au vindut cu 200-300 euro/mp.

Brasov. Anul acesta, cea mai mare parte a cererii se va indrepta catre terenurile de pe Calea Bucuresti, pentru retail, estimeaza expertii imobiliari. Preturile celor industriale ajung la 25 euro/mp, in vreme ce in zona ultracentrala se vind cu 150-300 euro/mp.

Valea Prahovei. In medie, terenurile comerciale sau industriale se vind cu 20-30 euro/mp. Preturile celor pentru constructii cu destinatie turistica sint cuprinse intre 80-100 euro/mp. Consultantii Eurisko prognozeaza ca, anul acesta, preturile se vor majora cu aproximativ 30%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.