Chiriile pentru cladirile de birouri pot fi cu pana la 40% mai mari in functie de locatie, iar cele mai ridicate preturi sunt stabilite in zonele centrale si de nord ale Capitalei, unde un metru patrat ajunge la o valoare cuprinsa intre 17 si 20 euro, sustin analistii imobiliari ai companiei Esop.

"Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund. Putem spune ca in momentul de fata locatia determina chirii in medie cu pana la 20% mai ridicate, iar individual, chiriile pot fi mai mari cu 35-40%. Chiriile cele mai ridicate se intalnesc in zonele foarte centrale si deosebit de vizibile, de tipul pietelor si punctelor de convergenta a bulevardelor", sustine coordonatorul de marketing al companiei Esop, Andreea Andrei, intr-o analiza efectuata pe piata birourilor.

Cladirile de birouri situate in zona de nord, intre Piata Presei Libere si Aeroportul Baneasa, au chirii care variaza intre 16-18 euro/metru patrat, iar cele de dupa Aeroportul Baneasa nu depasesc 14-17 euro/metru patrat. Chiriile de pe Bulevardul Pompei ajung la 13-15 euro/mp, cele de pe Barbu Vacarescu la 14-17 euro/mp, in timp ce in Pipera, pretul nu trece de 13-16 euro/mp, comenteaza NewsIn.

In schimb in Piata Charles de Gaulle si Piata Victoriei chiriile ajung si la 20 euro/mp, iar la Romana, Universitate si Unirii la 18 euro/mp. Cele mai mici chirii pentru cladirile de birouri sunt in zona de est, Republica - Theodor Pallady, unde pretul ajunge doar la 11-13 euro/mp.

Potrivit Esop astfel de evolutii ale chiriilor sunt firesti si sunt prezente si in cazul marilor orase europene, iar cel mai evident exemplu este Londra, unde in timp ce in London City chiriile variaza intre 40-55 lire/mp (57-79 euro/mp), in West End acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp (114-122 euro/mp).

Consultantii imobiliari ai DTZ Echinox sustin de asemenea ca oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane mp, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie.

Potrivit analistilor imobiliari, companiile pot obtine chirii mai mici daca inchid contracte de inchiriere cu cel putin un an inainte de livrarea pe piata, facand un pre-lease, daca inchireaza suprafete mai mari de 2.000 mp, sau daca se angajeaza pe o perioada mai mare de cinci ani de contract. Daca spatiul este preinchiriat, valoarea chiriei scade procentual chiar si cu 10%.

Preponderenta celor care inchiriaza cele mai multe spatii de birouri o detin companiile din domeniul bancar, inclusive call-center-uri, banking-uri, companiile de soft, farmaceuticele, completeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.