Alte trei dosare intocmite de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale vor ajunge la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este vorba de raportul referitor la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA), Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

ANCA a acumulat datorii fata de diversi furnizori in valoare totala de 11,5 miliarde de lei si se pare ca s-a preocupat mai mult de editarea de brosuri decit de asistenta tehnica. Astfel, fara aprobarea ministerului, ANCA a redistribuit 1,160 miliarde de lei destinati asistentei tehnice catre editarea, multiplicarea si distributia de publicitate. Banii au intrat in conturile societatii SC Printing Total SRL. Printre neregulile semnalate de Corpul de Control se mai numara atribuirea ilegala a unor contracte. Implicate sint sase firme, printre care SC Last Time SRL Bucuresti, SC Arbomedia SRL Bucuresti, SC Domi Service SRL, SC Alpin Media Production SRL sau SC Pustech SRL Bucuresti. "Sint o serie de contracte cu diversi furnizori care incalca actele normative privind achizitiile publice. Foarte multe pliante, afise colorate facute in octombrie si noiembrie in plina campanie electorala", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

In dosarul ANCA este mentionat si numele fostului ministru al Agriculturii Ilie Sirbu. Potrivit raportului, acesta a aprobat cheltuirea din fondurile ANCA a unei sume de aproximativ 2,2 miliarde de lei pentru asigurarea logisticii in cadrul sesiunii de dezbateri a strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei "Orizont 2025". Fondurile mentionate nu au fost prinse in bugetul pe 2004 al institutiei. Contactat telefonic, fostul ministru ne-a spus ca "nu isi da seama despre ce este vorba".

Depasiri bugetare de 300 de miliarde de lei

Potrivit ministrului Agriculturii, cele mai grave probleme descoperite la SNIF SI ANIF se refera la unele disparitii miraculoase din patrimoniul institutiilor. "E vorba de intirzieri si foarte mari nereguli in intocmirea protocoalelor de primire a patrimoniului dintre SNIF SI ANAF. E vorba de materiale care nu se mai regasesc si care ar fi trebuit date la casare: statii de pompare, linii electrice, hidrofoare", a spus Flutur. Acesta a dat exemplul judetelor Ialomita si Braila unde, "pentru a respecta, chipurile, recomandarile Bancii Mondiale, s-au externalizat anumite lucrari cu SRL-uri". In realitate, lucrarile au fost efectuate tot de muncitori de la cele doua institutii. Bugetul ANIF si SNIF a fost depasit cu 300 de miliarde de lei.

Casute pentru paza de 220 de miliarde de lei

Gheorghe Flutur a mentionat unele ilegalitati si la Romsilva. Potrivit acestuia, mai multi oficiali judeteni si-au construit vile la Snagov sau Vidraru, profitind de unele ordonante permisive. Constructiile erau ridicate pe post de case de paza. "Erau exceptate de la retrocedare terenuri care nu aveau o mare importanta, la Ciolpani, de exemplu, care sa te impinga pe malul lacului Snagov, unde nu era exceptare. Acolo au aparut acele terenuri, bine sustinute si prin ordine", a spus Flutur.

Potrivit acestuia, pentru construirea acestor case de paza s-au cheltuit in jur de 220 de miliarde de lei, pentru 200 de cabane de vinatoare. "Sint hotarit sa anulez acele ordine care dadeau voie sa poti defrisa 200 de metri patrati sa-si faca o casuta de paza", a mai spus ministrul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.