Consiliul Concurentei nu are atributii in sensul aprecierii oportunitatii stabilirii taxelor si impozitelor, precum si a nivelului acestora, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. "Eventuala crestere a preturilor si tarifelor, ca urmare a majorarii taxelor si impozitelor, nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta care sa impuna, conform legii, interventia Consiliului Concurentei", sustin reprezentantii institutiei.

Potrivit prevederilor Legii concurentei, preturile produselor si serviciilor intr-o economie de piata se stabilesc in mod liber, pe baza raportului dintre cerere si oferta. Pe pietele care nu sunt deschise concurentei in totalitate intervin autoritatile de reglementare sectoriale, cazuri in care Consiliul Concurentei nu poate verifica oportunitatea modificarii preturilor si tarifelor, deoarece nu are competente paralele cu cele ale autoritatilor vizate, se afirma in acelasi comunicat.

Prin urmare, stabilirea taxelor si impozitelor de catre Guvern reprezinta o parte a politicii fiscale care este de competenta Guvernului, precizeaza Consiliul Concurentei. Considerand ca ajustarile tarifelor la gaze, electricitate si caldura sunt brutale, patronatele au anuntat ca vor da in judecata Consiliul Concurentei pentru ca nu se opune cresterii preturilor in conditiile de monopol pe piata energetica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.