Coface reduce ratingul de tara Dupa ce anul trecut Coface a confirmat eforturile si rezultatele economice semnificative ale Romaniei prin introducerea tarii noastre in clasa de risc A, alaturi de tarile UE, anul acesta plaseaza Romania sub supraveghere negativa, diminuandu-i ratingul la A4 minus.

Dintre tarile in curs de dezvoltare, Romania a fost plasata din Octombrie 2007 sub supraveghere negativa de catre Coface. Moneda romaneasca se dovedeste a fi intr-o situatie destul de riscanta comparativ cu celelalte tari in curs de dezvoltare si face ca economia sa fie vulnerabila in fata unei crize de incredere in moneda nationala. Cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat reprezinta un motiv de teama in privinta deteriorarii comportamentelor de plata ale companiilor.

Romania este puternic influentata in special de criza financiara izbucnita in SUA in aceasta vara, leul inregistrand o scadere semnificativa si devenind cea mai vulnerabila moneda dintre cele ale tarilor in curs de dezvoltare. Vulnerabilitatea in fata unei crize de incredere in moneda nationala este puternica, in special datorita dificultatii mentinerii deficitului la nivelul actual (14% din PIB prognozat pentru anul in curs).

Cresterea rapida a datoriilor corporatiilor este de asemenea un factor de ingrijorare. Se estimeaza ca companiile vor cunoaste o slabire semnificativa in cazul scaderii rapide a monedei nationale sau vor inregistra o scadere a activitatii economice. Nu in cele din urma, disputele la cel mai inalt nivel al statului, inclusiv al guvernarii, au incetinit procesul de reforma. Economia romaneasca actuala este vulnerabila la conditiile externe, iar in viitorul apropiat este posibila aparitia unei crize a cursului de schimb. Principalele semne de ingrijorare ale Coface se refera la cresterea deficitului de cont curent, deprecierea leului, incetinirea cresterii economice si incetinirea reformelor din cauza instabilitatii politice.