Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost pus ieri oficial sub invinuire de procurorii Parchetului General, in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia.

Dinu Patriciu a venit ieri de buna voie la Parchetul General pentru a afla invinuirile pe care i le aduc procurorii in dosarul Petromidia. Prima intrevedere cu anchetatorii a durat putin peste o ora, timp in care omului de afaceri i s-au prezentat capetele de acuzare: complicitate la evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani.

Dupa terminarea audierii, Patriciu a declarat ca invinuirile sunt nefondate si tendentioase. "La originea acestui dosar sta memorandumul de trista amintire al generalului Talpes. Sper insa ca aceasta ancheta va lamuri lucrurile si va sista orice alte acuzatii nefondate de acum in colo", a sustinut acesta. Tot ieri au fost pusi sub acuzare presedintele CA, Alexandru Nicolcioiu, directorul financiar Adrian Volintiru si fostul director general Florin Eric Chis.

FAPTELE

Potrivit lui Patriciu, una dintre invinuiri se refera la neindeplinirea obligatiilor investitionale prevazute pentru primul an de la privatizare. "Daca aceasta acuzatie ar fi adevarata, rafinaria nu ar fi putut sa se transforme dintr-un producator cu pierderi intr-o societate profitabila", a spus afaceristul. Un alt aspect verificat de procurori se refera la imprumuturile de produse dintre rafinarii.

Patriciu a declarat ca aceste operatiuni nu numai ca sunt legale, dar au devenit deja cutuma. "Este o simpla operatiune tehnologica, o adevarata cutuma. Acuzatia se refera la 22.000 de tone, insa astfel de schimburi se produc la nivelul sutelor de mii de tone anual si sunt perfect legale", a sustinut omul de afaceri. "Neinregistrarea unor operatiuni in contabilitate ar fi cea de-a treia acuzatie. Aceste date sunt extrase dintr-un raport al Garzii Financiare, care de altfel a si precizat ca nu-si insuseste o hotarare irevocabila si executorie in baza careia s-au facut anumite operatiuni", a incheiat Patriciu.

ISTORIE

Acuzatiile la adresa lui Patriciu au aparut, pentru prima oara, in revista Romania Mare, care reproducea integral un raport al Administratiei Prezidentiale, institutie condusa in acel moment de Ioan Talpes, devenit ulterior vicepremier.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.