La nivel national, numarul contribuabililor inactivi este de cinci ori mai mare fata de acum un an. Romania este "bantuita" in acest moment de cateva mii de firme-fantoma, fata de doar cateva sute, cate figurau in luna septembrie a anului trecut

Pentru autoritati, fenomenul nu este ingrijorator, ci dimpotriva. Daca pana acum marea majoritate a contribuabililor inactivi erau in Capitala, acum situatia este alta, mai putin de 10% din ei avand "buletin de Bucuresti".

Potrivit listei publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pe pagina sa de internet, aproximativ 3.240 de contribuabili din Romania sunt declarati in acest moment inactivi, fata de doar aproximativ 700, cati figurau in aceeasi perioada a anului trecut. Desi numarul firmelor-fantoma din Romania a crescut astfel de aproape cinci ori fata de 2006, Fiscul si Garda Financiara nu sunt ingrijorate de aceasta evolutie.
"Fenomenul nu este deloc ingrijorator. Numarul firmelor-fantoma a crescut, intrucat in ultima perioada au avut loc actiuni mai serioase de identificare a acestora", spun reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precizand totodata ca odata declarate inactive, firmele respective sunt practic anulate din punct de vedere fiscal.

Facturile sau alte documente fiscale emise de catre acestea din urma nu au valoare, deci nu sunt deductibile fiscal. "Aceasta lista se face publica pentru a veni in ajutorul firmelor corecte", au mai precizat reprezentantii ANAF. Atributiile Fiscului in ceea ce priveste contribuabilii inactivi se opresc insa in momentul identificarii si publicarii lor pe site si in "Monitorul Oficial". "Eventual, ANAF mai demareaza procedurile de executare silita, in cazul societatilor comerciale care inregistreaza restante la bugetul de stat", au explicat reprezentantii Fiscului.

Bucurestiul s-a „curatat" de firmele-fantoma

Potrivit listei afisate pe MEF, din cele 3.240 de firme-fantoma, doar 226 de societati sunt in Capitala, comparativ cu anul trecut, spre exemplu, cand din cei aproximativ 700 de contribuabili inactivi, nu mai putin de 540 isi aveau fieful in Bucuresti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.