Romania ocupa locul doi, dupa Federatia Rusa, in privinta fluxurilor de investitii straine directe din Europa de Sud-Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI), care au crescut cu 68% in 2006, pana la 69 miliarde de dolari, se arata in Raportul Mondial al Investitiilor 2007

Romania, locul doi la investitii straine in regiune Potrivit raportului Corporatii Transnationale, Industrii Extractive si Dezvoltare prezentat marti, de Natiunile Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCD) Federatia Rusa, Romania, Kazahstan Ucraina si Bulgaria - in aceasta ordine - au acumulat 82% din totalul investitiilor straine directe din regiune. "Intrarile de capital in cea mai mare economie, Federatia Rusa, aproape s-au dublat, atingand un record de 29 miliarde de dolari, in ciuda unei aparente inaspriri a legislatiei nationale privind contractele pentru extractie si accesul strainilor la accesul resurselor naturale", arata raportul, citat de NewsIn.

Fluxurile catre Romania si Bulgaria au crescut semnificativ in 2006 datorita faptului ca urmau sa devina membre ale Uniunii Europene in 2007. Marile privatizari au facut din Romania al doilea beneficiar al investitiilor straine din regiune, se arata in raport.

In acelasi timp, tarile dezvoltate au ramas principalii investitori in regiune, desi cota companiilor transnationale din tarile in curs de dezvoltare a crescut la 16% in 2006, de la mai putin de 1% in 2005.
Documentul mentioneaza ca investitiile straine directe dinspre tarile Europei de sud-est si CSI au crescut la 19 miliarde dolari in 2006, fata de 15 miliarde in 2005.

"Aproape toate aceste iesiri de investitii straine directe (96%) au reflectat expansiunea companiilor transnationale rusesti peste hotare, in special a firmelor prelucratoare de resurse care incearca sa devina jucatori globali, si a bancilor care s-au extins in alte tari ale CSI. Jumatate dintre investitiile directe din Europa de sud-est si in CSI au fost derulate de companiile transnationale", se mai spune in raport.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.