Rezervele minime impuse de banca centrala, cele mai mari din Uniune, vor fi reduse in urmatoarea perioada.
Metodele neortodoxe folosite pina acum de Banca Nationala pentru controlul creditarii incep sa aiba efecte din ce in ce mai mici. De aceea, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, banca centrala nu are cale de intoarcere in drumul catre reducerea rezervelor minime obligatorii impuse bancilor comerciale. Acest lucru nu se va intimpla insa intr-un timp foarte scurt. „Am intrat intr-un club (Uniunea Europeana) si nu avem incotro. Instrumentul rezervelor minime obligatorii devine din ce in ce mai ineficient, mai ales ca bancile europene pot sa faca direct afaceri in Romania, fara sa fie prezente aici“, a declarat Isarescu la seminarul MEDIAFAX Talks About Corporate Loans. Banca Nationala a operat deja citeva modificari care anticipeaza reducerea rezervelor. Printre acestea, spune Isarescu, si excluderea din baza de calcul a depozitelor cu scadenta mai mare de doi ani. Guvernatorul a adaugat insa ca reducerea rezervelor nu va avea loc „in viitorul foarte apropiat“. Bancile au subliniat in repetate rinduri ca mentinerea rezervelor minime la un nivel nemaiintilnit in Uniunea Europeana face imposibila scaderea dobinzilor la credite la niveluri similare celor din tarile mai dezvoltate ale Uniunii. In prezent, bancile sint obligate sa depuna 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei la Banca Nationala. Aceste depozite sint remunerate cu dobinzi semnificativ mai mici decit cele pe care bancile le ofera clientilor.

Rezervele minime nu mai au insa eficienta de altadata in conditiile in care, intr-o Romanie membra a UE, bancile straine pot derula operatiuni financiare direct din centrele din tara de origine, context in care nu se mai supun obligativitatii de a constitui rezerve la BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.