Livrarea noilor proiecte va scadea pretul locuintelor ceausiste va incetini si ritmul de crestere al preturilor la casele noi

Cei care ripostau pana acum impotriva cresterii - adesea fara acoperire - a preturilor la apartamentele vechi vor avea, in scurt timp, toate motivele de bucurie. Cel putin asa reiese din parerea Ruxandrei Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si Managing Partner al Neocasa. "Apartamentele vechi isi spun cantecul de lebada”, a declarat ieri Cleciu cu ocazia deschiderii Congresului International Imobiliar Bucuresti.

Principalul motor al cresterii de pana acum - deficitul ofertei pe piata rezidentiala - a condus la o situatie cat se poate de nefireasca: la ora actuala, pretul pe metru patrat dintr-un apartament vechi nu este cu mult mai mic decat cel dintr-o locuinta noua, diferenta fiind de ordinul a doar cateva sute de euro (per ansamblu, un apartament nou este considerabil mai scump decat unul vechi din cauza suprafetei construite mai mari).

Desi cererea e mare, puterea de cumparare este inca mica

In acest context, a subliniat presedintele ARAI, este cat se poate de clar ca "apartamentele vechi sunt supraevaluate". "E aberant sa platesti 2.000 de euro pe metru patrat pentru un apartament construit acum 30 ani", a adaugat aceasta. In conditiile in care, la ora actuala, puterea de cumparare a romanilor este inca mica, Cleciu si-a exprimat indoiala ca toti cei care au nevoie de o locuinta isi vor putea achizitiona una la preturile care sunt acum pe piata. Cu alte cuvinte, cererea ridicata este o conditie necesara, insa nici pe departe suficienta pentru cresterea preturilor, acestea avand nevoie si de o adaptare constanta la realitatea puterii de cumparare. Adaptare care, pana acum cel putin, nu prea a avut loc.

Livrarea locuintelor noi va strivi preturile celor vechi

Principalul argument invocat de Cleciu in sustinerea opiniei sale este reprezentat de impactul pe care il va avea asupra pietei rezidentiale bucurestene livrarea proiectelor aflate momentan in constructie. Desi la ora actuala numarul de locuinte finalizate nu este foarte mare in comparatie cu nevoile pietei, reprezentanta ARAI a subliniat ca exista circa 20.000 unitati locative in faza de off-plan la nivelul Bucurestiului, ceea ce reprezinta o imbunatatire notabila fata de anii trecuti, cand oferta era de ordinul a doar cateva sute de unitati. In contextul acestei considerabile suplimentari a ofertei, este de parere Cleciu, rezultatul firesc nu va fi simpla stagnare a preturilor locuintelor vechi, ci chiar scaderea acestora. Livrarea proiectelor aflate momentan in constructie nu se va resimti insa doar la nivelul preturilor locuintelor de tip vechi. Un impact, usor atenuat, va exista si in ceea ce priveste preturile la apartamentele noi, ritmul de crestere a acestora urmand sa incetineasca odata cu aparitia mai multor optiuni locative. "Pentru ca proiectele noi au intrat in competitie, preturile nu vor mai creste in acelasi ritm ca in anii trecuti", a subliniat presedintele ARAI.

"Romania a capatat increderea dezvoltatorilor"

Faptul ca preturile apartamentelor vechi vor scadea, iar cele ale locuintelor noi nu vor mai creste atat de mult nu echivaleaza insa cu o prabusire a pietei romanesti (acesta ar fi, credem noi, doar un prim semn de maturizare). Dimpotriva chiar. "Piata romaneasca merge in continuare foarte bine", a subliniat Cleciu, accentuand faptul ca Romania a capatat increderea dezvoltatorilor, iar riscul de tara este din ce in ce mai mic. In ceea ce priveste dezvoltarea rezidentiala a Capitalei, presedintele ARAI a mentionat un trend care se regaseste din ce in ce mai mult in randul developerilor - este vorba de migrarea dinspre zonele centrale catre cele limitrofe. Astfel, in contextul cresterii preturilor la terenurile de prima locatie, a crescut exponential si interesul pentru alte zone ale Capitalei, cum ar fi vestul, estul si, desi mai greu la inceput, sudul. La ora actuala, a precizat Cleciu, asistam la o intensificare a achizitiilor in zona de sud, cererea venind foarte mult din partea persoanelor fizice, a celor care dezvolta locuinte individuale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.