O disputa asupra variantei ortografice a cuvantului euro in limba bulgara ameninta sa amane un demers al Uniunii Europene spre legaturi mai stranse cu Balcanii de Vest.
In timpul unei reuniuni a ambasadorilor UE, Bulgaria a oprit aprobarea semnarii unui Acord de Asociere si Stabilizare (SAA) cu Muntenegrul lunea viitoare, cerand ca moneda europeana sa fie denumita “evro”, in loc de euro. Potrivit Rompres, o purtatoare de cuvant bulgara a confirmat ca guvernul de la Sofia l-a mandatat pe ministrul sau al afacerilor externe sa semneze acordul SAA numai daca varianta ortografica a a euro in bulgara este inclusa in textul bulgar al documentului.

Ea a subliniat ca termenul “evro” a fost folosit in tratatul de aderare a Bulgariei la UE, ratificat de toate statele membre. “Aceasta este o parte a identitatii noastre nationale. Noi am adus al treilea alfabet in Uniunea Europeana si este o chestiune de respect pentru diversitatea lingvistica”, a declarat purtatoarea de cuvant bulgara. O sursa diplomatica la Sofia a declarat, citata de Reuters, ca Bulgaria este pregatita sa mearga mai departe si sa blocheze incheierea tratatului de reforma institutionala a UE la summitul de la Lisabona de saptamana viitoare pana cand nu va castiga dreptul de a folosi cuvantul “evro”.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.