Rata anualizata a inflatiei este cu 1,03% peste obiectivul BNR. Dupa anunt, moneda nationala a cistigat aproape 4 bani fata de euro
Tinta Bancii Nationale este serios pusa in pericol dupa ce, in luna septembrie, Institutul National de Statistica a anuntat o inflatie de 1,08% fata de 0,86% in luna precedenta. Anualizat, rata inflatiei a atins astfel 6,03%, cu peste un procent deasupra limitei superioare a intervalului de variatie (3-5%). Deloc intimplator, in ziua anuntului leul a cistigat aproape 4 bani fata de euro de la un curs de 3,3550 la 3,3185 lei/euro. O explicatie a legaturii dintre cresterea inflatiei si aprecierea cursului o avanseaza analistul economic Liviu Voinea. „Este posibil ca Banca Nationala, care stie cu citeva zile inainte inflatia, sa fi intervenit pe piata tocmai pentru a aprecia leul“, spune Voinea. Nu este exclusa insa nici varianta inversa in conditiile in care Banca Nationala ar putea majora dobinda maxima la care atrage lei din piata. In aceste conditii, randamentele pe leu ar creste, ceea ce ar justifica cumpararea de moneda la un pret mai mic in asteptarea unei dobinzi mai bune la plasamentele in BNR. „Aprecierea leului ar putea fi si rezultatul unui sentiment al pietei care se asteapta la o majorare a dobinzii de politica monetara“, ne-a explicat Voinea.

Analistii dau ca sigura o majorare cu cel putin 0,25% a dobinzii-cheie. „Chiar si inainte (de anuntarea inflatiei pe septembrie - n.red.) ma asteptam la o crestere a ratei dobinzii de 0,5%. Cred ca este cert ca acum nu mai exista loc de asteptare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.