Daca in urma cu o saptamana cotidianul britanic "Independent" indemna investitorii straini sa dea navala in Bulgaria pentru a achizitiona proprietatile ieftine, care vor deveni cu siguranta extrem de profitabile pe viitor, "Daily Telegraph" recomanda mult mai multa prudenta, incercand sa prezinte si reversul medaliei pentru aceasta afacere pe care multi o considera atat de promitatoare.

Desigur, Bulgaria este o tara minunata, cu un peisaj incantator, admite autorul materialului din britanicul "Telegraph". Insa, se intreaba el in continuare, ce determina aceasta adevarata armata de investitori sa se napusteasca asupra terenurilor de la sud de Dunare? Printre posibilele motive s-ar putea enumera preconizata aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana, plaja de la Marea Neagra sau, poate, zilele splendide de iarna care pot fi petrecute pe partia de ski de la Pamporovo. Insa toate acestea nu sunt suficiente pentru a starni un interes atat de mare: principala atractie este, cu siguranta, preturile mici, incredibil de mici.

O casa la tara poate fi achizitionata cu aproximativ 12.000 de lire sterline, dar explicatia pentru aceste costuri uluitoare este ca Bulgaria face parte, alaturi de Romania si Albania, din familia celor mai sarace state europene.

Redactorul apreciaza ca, pe langa faptul ca este cam lipsit de gust sa te napustesti asupra terenurilor dintr-o tara aflata in curs de dezvoltare, este probabil si o decizie cam nebuneasca si riscanta pentru buzunarele cumparatorilor. Iar asta, din cauza ca in Bulgaria nu exista suficiente resurse financiare pentru a genera o competitie reala pentru aceste proprietati, asa ca investitorii strani sunt singurii care vor putea determina o crestere a preturilor. "Iar atata timp cat cumparatorii nu au nici cea mai vaga idee unde se afla Varna sau Veliko Tirnovo, cum ar putea spera ca alte persoane, care sunt mult mai putin interesate de Bulgaria, sa se hotarasca sa isi petreaca vacantele in regiunile respective".

Concluzia articolului este ca vor exista si oameni de afaceri care vor scoate bani de pe urma investitiilor facute, dar acestia vor fi mai ales cei care au cumparat terenuri cu cel putin patru ani in urma. Ramane de vazut daca ideile autorului vor fi luate in considerare si, mai ales, in ce masura previziunile sale se vor adeveri.

Pana una-alta, britanicii au luat cu asalt site-urile de Internet, cautand cu febrilitate locuinte si proprietati bulgaresti, convinsi fiind ca dupa aderarea tarii la UE, pretul acestor achizitii va cunoaste o adevarata explozie. Iar unii specialisti considera ca investitia lor este una cat se poate de inspirata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.