Performantele economiei SUA in comparatie cu Europa si Japonia impulsioneaza biletul verde. Cererea moderata de titei risipeste temerile legate de o eventuala insuficienta a ofertei

Dolarul american s-a apreciat pana la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, in raport cu yenul japonez, consemnand castiguri si in raport cu euro, pe fondul speculatiilor potrivit carora rapoartele ce urmeaza sa fie publicate saptamana aceasta vor indica o crestere accelerata a economiei americane, in timp ce economiile Germaniei si Japoniei incearca un avans timid, relateaza Bloomberg.

Moneda americana s-a apreciat si in raport cu lira sterlina si francul elvetian, in conditiile in care economistii estimeaza ca angajatorii americani au creat, in martie, peste 200.000 de locuri de munca, pentru a doua luna consecutiv.

Alte analize ar putea arata ca productia fabricilor japoneze a scazut, iar rata somajului din Germania a consemnat inca o crestere, pana la un nou record (de dupa cel de-al doilea razboi mondial).

"Dolarul mai poate avansa considerabil", a afirmat analistul Yusuke Fujisawa, din cadrul societatii Dai-Ichi Kangyo Asset Management, din Tokyo. "Datele de saptamana aceasta vor reaminti ca economia americana este, de departe, cea mai puternica, in comparatie cu cea a Japoniei si a Europei", a mai spus Fujisawa.

In raport cu yenul japonez, dolarul a urcat pana la 106,98 yeni pe unitate, de la 106,40 yeni la dolar, cotatie consemnata la 25 martie, la New York. Moneda americana urcase chiar pana la 107,15 yeni pe unitate, aceasta fiind cea mai mare valoare consemnata de la 10 noiembrie si pana in prezent. In raport cu euro, dolarul a avansat pana la 1,2908 dolari pe unitate - acesta fiind recordul ultimelor sase saptamani. Yusuke Fujisawa estimeaza ca, in urmatoarea luna, moneda americana si-ar putea continua ascensiunea, pana la 108 yeni, respectiv 1,27 dolari per euro.

Tranzactiile de ieri urmau sa fie mai putine decat de obicei, avand in vedere ca pietele financiare din Londra, Frankfurt si Hong Kong au fost inchise (fiind sarbatoarea Pastelui catolic). Operatorii bursieri si investitorii sunt mai optimisti in legatura evolutia dolarului decat au fost in ultimele 17 luni, in conditiile in care moneda americana este pe cale de a consemna cel mai bun semestru din 2001 si pana in prezent.

Fed, pe drumul unei politici mai stricte a dobanzilor

Dolarul este impulsionat de estimarile potrivit carora expansiunea economica din SUA o va depasi pe cea din regiunea euro, pentru al patrulea an consecutiv, si de speculatiile privind un abandon din partea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) al politicii de crestere graduala a dobanzilor.

"Dolarul va continua sa se aprecieze", a declarat Toru Umemoto, analist de piata al centrului de cercetare din cadrul Universitatii Keio. "Fed va continua sa mizeze pe o politica cat mai stricta", a apreciat Umemoto.

Dolarul este, anul acesta, cu cinci procente mai puternic comparativ cu euro si cu 4,2 la suta, fata de yen. In sedinta bursiera de ieri, moneda americana se apreciase in raport cu 15 din cele mai tranzactionate 16 valute urmarite de Bloomberg.
Companiile americane au creat, in martie, 218.000 de locuri de munca, comparativ cu 262.000, in februarie, potrivit estimarilor a 62 de economisti chestionati de Bloomberg. Astfel, in cele doua luni, s-a consemnat cea mai buna performanta de acest fel din aprilie-mai, anul trecut, si pana in prezent. In acea perioada, angajatorii americani au creat 657.000 de locuri de munca.

Avansul consemnat saptamana trecuta de moneda americana s-a accelerat dupa ce Fed a majorat tinta dobanzii pentru imprumuturile interbancare "overnight" de la 2,5 la 2,75 la suta.

"Presiunile asupra inflatiei s-au intensificat", alimentand speculatiile potrivit carora banca centrala va majora rata dobanzii cu un sfert de punct procentual, in cadrul uneia dintre reuniunile din acest an, aceasta urmand sa fie cea mai mare crestere din ultimii cinci ani.

Ultima crestere de acest fel a dobanzii a avut loc in mai 2000, cand Fed a operat o majorare de jumatate de punct procentual.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, insa, rata de refinantare la nivelul de doi la suta, din iunie 2003 si pana in prezent. La randul sau, din 2001 si pana in prezent, Japonia a mentinut dobanda aproape de zero la suta. "Statele Unite sunt cu cativa pasi inaintea zonei euro si Japoniei in ceea ce priveste performantele economice consemnate", a afirmat Makoto Utsumi, fost oficial in cadrul Ministerului japonez de Finante.

"Acesta este un factor ce ajuta la atragerea de fonduri" de catre Statele Unite, a mai apreciat Utsumi, care a condus politica valutara a Japoniei in perioada 1989-1991 si care, in prezent, este presedintele Agentiei de Rating a Japoniei.

Petrolul bate in retragere

Cotatia futures a titeiului a scazut, ieri, continuand declinul de 3,3 la suta de saptamana trecuta, dupa ce ministrul Energiei din Qatar a afirmat ca piata (in principal clientii OPEC - organizatia tarilor exportatoare de petrol) nu a majorat comenzile, reducandu-se astfel temerile legate de o eventuala insuficienta de titei la nivel mondial.

Pietele globale sunt foarte bine aprovizionate, iar cumparatorii nu au formulat comenzi suplimentare, a declarat Abdullah bin Hamad al- Attiyah, ministrul Energiei din Qatar, fost presedinte OPEC. Cotatiile petrolului brut si-au inceput declinul saptamana trecuta, cand Statele Unite au anuntat ca rezervele au crescut pana la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate. "Rezervele de petrol sunt atat de mari incat preturile ar putea continua sa scada", a afirmat Anthony Nunan, operator bursier in cadrul societatii Mitsubishi Corp., din Tokyo. Cotatia futures pentru mai a scazut cu 48 de centi (0,9 procente) pana la 54,36 dolari pe baril, preturile fiind totusi cu 53 la suta mai mari decat anul trecut.

La 24 martie, contractele au crescut, insa, cu 1,03 dolari (1,9 la suta) pana la 54,84 dolari pe baril, in urma unei explozii survenite la o rafinarie a societatii British Petroleum (BP), din Texas - sursa a trei la suta din productia americana de combustibil.

"Nu credem ca e o criza a rezervelor", a afirmat oficialul din Qatar. "Operatorii bursieri nu solicita cantitati suplimentare", astfel ca orice majorare a productiei trebuie analizata cu atentie.
OPEC, ce pompeaza 40 la suta din productia mondiala de petrol, a anuntat la 17 martie ca ar putea majora cota de productie la aproape 28 de milioane de barili pe zi, chiar din aprilie. Recent, organizatia a decis majorarea productiei pana la 27,5 milioane de barili pe zi (o crestere de 500.000 de barili pe zi), dupa ce preturile titeiului au consemnat niveluri record, reprezentand o adevarata amenintare la adresa cresterii economice globale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.