Bucurestenii vad Micul Paris la fel cum parizienii isi vad orasul - un loc in care e greu sa gasesti o casa la preturi rezonabile
Anuarul celor 268 de regiuni din EU 27 ne pune in fata oglinda statistica: orasele noastre nu sunt atat de dinamice si nici macar atat de ieftine pe cat ne-am fi asteptat. Din nou, ar trebui sa luam lectii de la regiunile vecinilor.
Eurostat, oficiul de statistica al Comisiei Europene, a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute ultima editie a anuarului regiunilor din Uniunea Europeana (268 de regiuni la nivelul celor 27 de membri).
Evident, nu este o surpriza ca Europa este inca departe de a fi un ansamblu omogen din punct de vedere al indicatorilor economico-sociali. Mai ales la noii membri ai Uniunii, discrepantele sunt mari chiar in interiorul aceluiasi stat. Surprind insa diferentele fata de „ceea ce ne-am fi asteptat".
Locuri de munca in strainatate
Din comunicatul de presa prezentat de Eurostat, aflam ca stam bine la capitolul de rata de angajare a femeilor.
Cu o rata de 59%, regiunea Nord-Est este printre primele din Europa. Evident, explicatia e simpla - in polul saraciei europene, economia este intretinuta in special de femeile care lucreaza in industria textila. Oricum, femeile si barbatii care n-au gasit de lucru sunt acum la munca in strainatate.
Cand vine vorba insa de indicatori care sa vorbeasca despre dinamica economiei sau standardele de viata, regiunile romanesti cu greu mai pot fi gasite in prima jumatate a tabelelor statistice. Spre exemplu, orasele noastre nu sunt printre orasele europene inregistrate ca avand procente ridicate de studenti comparativ cu populatia tanara de 20-24 de ani. Cel mai bine din toata Europa sta Praga (150%), dar un loc bun are si Bratislava (106%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.