Majorarea, de la 1 aprilie, a accizelor la camere video, aparate de aer conditionat si cuptoare cu microunde a generat cresterea spectaculoasa a vanzarilor la aceste produse. Motivul cresterii vanzarilor, in unele cazuri chiar si de trei ori, la aceste produse, il constituie scumpirea acestora cu procente cuprinse intre 5 si 35%. Astfel, vanzarile la camerele foto si cuptoarele cu microunde au crescut in ultimele saptamani cu 300%, respectiv 60%, iar la aparatele de aer conditionat cu 20%.

Potrivit Codului Fiscal, de la 1 aprilie, se majoreaza acciza la camere foto digitale pana la 30%, masura criticata de importatori, cu atat mai mult cu cat aceasta taxa de lux fusese eliminata de la 1 ianuarie a.c. Importatorii spun ca majorarea accizelor va duce la cresterea pietii 'gri>>si va conduce astfel la diminuarea veniturilor la bugetul de stat, situatie contrara dorintelor Executivului, care si-a propus atragerea la bugetul statului, prin cresterea accizelor, a circa 16.000 miliarde de lei. Un alt 'iepure>> care s-a dorit a fi impuscat a fost diminuarea importurilor, data fiind situatia balantei comerciale.

Majorarea accizelor la camerele video, aprobata de Guvern, este insa mai mare cu cinci puncte procentale decat nivelul practicat pana la 31 decembrie 2004. Astfel, conform noului Cod Fiscal, pentru aparate de luat imagini fixe si alte camere video cu inregistrare, accizele sunt de 30%. De asemenea, Codul Fiscal prevede si plata accizelor de 20% pentru "aparate video de inregistrat sau de reprodus, chiar incorporand un receptor de semnale videofonice; combine audio" si "dublu radiocasetofoane cu redare de pe banda magnetica sau compact disc".

Se cauta produse de calitate

"De la anuntarea majorarii accizelor, numarul de vizitatori in electrocomplexurile Media Galaxy a crescut cu 25 - 30%", ne-au declarat oficiali ai companiei Altex, care ne-au mai informat ca romanii nu s-au multumit sa priveasca."Cele mai spectaculoase cresteri s-au inregistrat la camerele foto digitale, unde vanzarile s-au triplat", spun reprezentantii Altex. Acestia au precizat ca cele mai cautate modele au fost cele cu cel putin 4 megapixeli rezolutie si zoom optic. Insa cea mai mare crestere a vanzarilor s-a inregistrat la cuptoarele cu microunde, de peste 60%, cumparatorii orientandu-se catre marci de renume. Putin mai devreme decat in mod obisnuit, a debutat si sezonul la aparatele de aer conditionat, vanzarile crescand cu aproximativ 20%. Cele mai cautate au fost modelele cu capacitate de ventilatie de 9.000 si 12.000 BTU pe ora.

Camerele foto, mai scumpe chiar cu 40%

"Odata ce furnizorii vor majora preturile de livrare catre detailisti, conform introducerii accizei de 30%, pretul camerelor foto digitale va creste cu 36-40%", ne-a declarat directorul de vanzari al retelei de magazine Flanco, Adrian Barbu. Potrivit acestuia, preturile produselor nu va creste chiar de la 1 aprilie, deoarece magazinele mai au produse in stoc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.