Casele finlandeze au mare cautare la romanii din Transilvania. Modelele unor astfel de imobile au fost prezentate la Expo Transilvania Cluj

O astfel de casa, dupa modelul finlandez, se ridica in aproximativ trei luni si costa incepind de la 45.000 de euro, la cheie. Cel putin asa afirma reprezentantii firmei care a prezentat oferta locuintelor de constructie nordica la Expo Casa, unul dintre cele patru tirguri desfasurate saptamina trecuta la Expo Transilvania Cluj. Modelele includ case simple sau cu etaj, respectiv mansarda.

„Practic, un metru patrat construit costa cam 600 de euro, dar pretul variaza de la proiect la proiect“, explica presedintele firmei Valtec, Narcis Somesfalean.

De la proiect pina la materiale si executie, totul este finlandez. „Elementele se aduc direct din Finlanda, cum ar fi, spre exemplu, peretele cu geam incorporat. Geamurile sint Pilkington, au un sistem modern de inchidere si nu sint termopan. Au trei sticle, sint concepute sa reziste la temperaturi scazute, au o piedica reglabila la sistemul de inchidere, care este in special pentru protectia copiilor. Totul se monteaza in Finlanda“, spune Somesfalean. Aceste case sint concepute pe sistemul low energy, adica sa consume intre 25 si 40 W pe metru patrat.

Un alt element al casei finlandeze este centrala termica pe peleti (elemente obtinute din rumegus presat). „Sistemul de incalzire este inclus in constructia casei. Peletii stau intr-un container special, centrala se alimenteaza de acolo, are un soft care permite programarea dupa nevoi, iar moda in Finlanda, care a inceput sa prinda si la noi, este incalzirea prin pardoseala. Caldura nu se pierde urcind pe pereti, ci este resimtita in incapere“, explica reprezentantii Valtec. Cit despre materia prima, adica peletii, acestia se comercializeaza la pretul de 160 de euro (plus TVA)/ tona. Aceasta cantitate este suficienta pentru trei luni, la o familie de cinci persoane, conform calculelor importatorilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.