Romania este tot mai aproape de activarea clauzei de salvgardare pentru agricultura si de pierderea unui sfert din fondurile europene destinate fermierilor
Peste doua zile, Comisia Europeana va face public raportul privind rezultatele controalelor de audit efectuate in septembrie la agentiile de plati din Romania si Bulgaria. Cele doua tari risca sa le fie activata clauza de salvgardare inclusa in Tratatul de Aderare, potrivit careia UE poate reduce cu 25% platile directe catre agricultori. Potrivit unor surse europene, citate de Reuters, situatia tarii noastre este mai grava decit a statului vecin si in raportul de miercuri va fi avertizata sa rezolve deficientele in termen de o luna. Romania a primit atentionari de la CE in nenumarate rinduri, acestea referindu-se la nefunctionarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), dar autoritatile nu au reusit sa remedieze problemele. Principala problema este legata de sistemul electronic care monitorizeaza distributia subventiilor, numit Sistem Integrat pentru Administratie si Control. Din pacate, acesta nu functioneaza, astfel incit APIA nu are nici in acest moment situatia fermierilor si a terenurilor pentru care trebuie acordate subventii. In plus, la ultima misiune de audit a CE s-a constatat ca informatiile privind suprafetele agricole detinute de autoritatile romane nu corespund cu cele din teren, astfel incit va trebui prelungit termenul de verificari in teren, care era oricum intirziat.

Ultimul avertisment primit de autoritati vine de la presedintele Grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Joseph Daul, care, prezent la Timisoara, a spus ca va fi activata clauza daca statul roman nu ia „masuri adecvate“. „Agricultorii romani ar putea pierde 25% din fondurile europene din simplul motiv ca autoritatile nu-si fac datoria asa cum s-ar cuveni“, a spus Daul. El a mai afirmat ca, in plus, planul operational sectorial in agricultura si dezvoltare rurala nu a fost inca aprobat si, din cite stie, nici nu este prevazut nimic semnificativ in acest sens pina la inceputul anului viitor. „Toate acestea nu fac decit sa demonstreze faptul ca autoritatile nu isi dau suficient interesul fata de un domeniu vital pentru tara dvs.“, a mai afirmat Daul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.