Desi, poate, pentru unii suna cunoscut, aderarea la teritoriul comunitar nu reprezinta o forma de avansare financiara si sociala. Cu toate acestea insa, oamenii de afaceri din aproape toate noile state membre ale Uniunii Europene privesc mult prea optimist rezolvarea problemelor privind resursele umane pe piata interna extinsa. In timp ce increderea in dezvoltarea afacerilor in regiunile din afara spatiului comunitar este mult mai ridicata decat in interior, calculele specialistilor arata ca angajatii din statele proaspat intrate in clubul celor 25 au de suferit cel putin doua decenii pentru a ajunge din urma nivelul salariilor din tarile vechii Europe.

Studiul Economic European 2005, care este efectuat anual, la initiativa Eurochambres, in 27 de tari europene, demonstreaza ca extinderea Uniunii a influentat, in mod evident, dezvoltarea afacerilor, imbunatatirea situatiei economice putand fi remarcata la jumatate din mezinele UE, printre acestea numarandu-se Slovacia, Lituania, Letonia, Polonia, Estonia si Slovenia, dar si la majoritatea vechilor state, cu exceptia Austriei, Greciei, Italiei si Spaniei.

Optimism si incredere pentru 2005

Letonia, Lituania si Estonia sunt cele mai increzatoare in cresterea economica a UE. Totusi, firmele poloneze si ungare sunt mult mai precaute insa, din cauza presiunilor generate de competitivitate, dupa aderare, in timp ce vechile state membre sunt rezervate asupra perspectivelor de dezvoltare a afacerilor in acest an. Aceasta si pentru ca previziunile Comisiei Europene indica o rata de crestere a produsului intern brut al Uniunii de 2,3 procente in 2005, spre deosebire de 2,5% anul trecut.

Irlanda, Spania, Portugalia si Finlanda isi pastreaza insa optimismul in privinta imbunatatirii cifrei de afaceri, poate si pentru ca, fiind situate la granitele UE, au o perspectiva mai larga. Un lucru este cert: rezultatele sondajului pentru 2005 indica cifre de afaceri, inclusiv vanzarile pe piata interna si exporturile, forta de munca si investitiile, mai ridicate fata de anul trecut.

Tot inainte, spre Est!

Companiile multinationale fac dovada unei tendinte accentuate de a se extinde in tarile din estul Europei, fapt demonstrat si de scaderea vanzarilor pe piata interna a Uniunii, in timp ce o evolutie vizibila a exporturilor poate fi remarcata. Bulgaria si Romania isi framanta palmele nerabdatoare in asteptarea admiterii in Uniune, dar nu acelasi lucru se poate spune despre Croatia si Turcia, mult mai prudente.

Acelasi studiu mentionat aduce previziuni favorabile si pentru forta de munca in acest an, 19 din cele 27 de tari europene sperand intr-o imbunatatire a planurilor in acest sens. Totusi, firmele par sa opteze pentru un numar constant al persoanelor angajate. Potrivit analistilor, in tarile candidate resursele umane nu ridica probleme, insa sunt inca necesare schimbari in abordarea domeniului in noile state membre ale UE. Accesul la forta de munca mai ieftina si inalt calificata, prin acordarea dreptului la libera circulatie a cetatenilor, genereaza presiuni asupra pietei muncii si salariilor in spatiul comunitar.

Doua treimi din companiile multinationale au intrat pe piata estica, fapt ce a condus la o crestere semnificativa a salariilor din aceste tari si o accelerare a reformelor de protectie si securitate sociala. Dar chiar si asa, nivelul salarial scazut este extrem de atractiv pentru investitori, iar potentialul de mana calificata de lucru, in exces. In consecinta, pe termen lung, decalajele pe piata muncii intre tarile dezvoltate din UE si cele recent intrate se vor mentine, indiscutabil, dand nastere frustrarilor in randurile angajatilor. Daca luam in considerare evolutia salariilor in Grecia si Portugalia, fata de celelalte tari membre UE, se pot trage concluzii dramatice. Dupa aproape 20 de ani de la integrare, nivelul remuneratiilor in aceste state se situeaza la circa 70-80% fata de media din celelalte tari membre.

Romania, codasa

Salariile din tarile din Europa Centrala si de Est sunt de 5 pana la 10 ori mai mici fata de cele din Marea Britanie, tara noastra fiind pozitionata la coada. Luand in considerare numai diferenta actuala dintre Romania si Polonia, pe care expertii o estimeaza, in prezent, cam la 20 de ani, devine tot mai dificil sa se estimeze timpul necesar pentru a ne apropia, in conditiile integrarii, de media salariilor din tarile dezvoltate. Poate peste 30 de ani, de acum incolo, ar fi un interval mai realist, desi se pun mari semne de intrebare legate de evolutia "greilor" europeni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.