"Cat o sa fiu guvernator si dupa aceea, o sa am un singur sfat - sa tineti (economiile - n.r.) in lei", a afirmat, ieri, Mugur Isarescu, in cadrul evenimentului "Conferintele Teatrului National".

Totodata, guvernatorul a aratat ca in anumite situatii, de exemplu in cazul celor care calatoresc frecvent in strainatate, economisirea ar putea fi facuta si in valuta."Va sfatuiesc sa tineti (economiile - n.r.) in lei. Cel mai bine este sa nu va jucati cu banii dintr-o parte in alta. Va fi din ce in ce mai impredictibil ce se intampla cu cursul. Plus ca sunt si comisioanele bancilor. Daca vrei sa calatoresti poti sa tii si in valuta", a spus Isarescu."Dobanda nu poate fi mult prea mare, pentru ca este un castig pentru cea mai vulgara forma de activitate. Nu faci nimic si castigi", a spus Isarescu, adaugand ca in istorie dobanda reala s-a situat in jurul nivelurilor de 1-2%.

Inflatia, "cea mai perfida boala a societatii"

Banca Nationala a Romaniei poate majora dobanda de politica monetara daca nu exista ajustari ale politicii fiscale, in caz contrar aparand pericolul unor corectii care se vor reflecta in avansul inflatiei, "cea mai perfida boala a societatii", a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. El a raspuns astfel unui comentariu facut de un pensionar prezent la eveniment care avusese, inainte de 1990, carnete de depozite la CEC si care a descoperit ca a ramas fara fonduri in momentul in care a vrut sa le retraga, in 2006."Este un exemplu concludent despre cat de devastatoare poate fi inflatia, care a dus la deprecierea leului, care baga mana in buzunar. Daca n-ai curaj sa iesi in public, sa zici ca nivelul consumului este prea ridicat, economia are aceasta capacitate de a se autoregla. Este o forma perfida de autoreglare", a explicat Isarescu.