Cu toate astea, producatorii de alcool sau tutun sustin ca nu vor ieftini produsele din cauza costurilor mari de productie
Bauturile alcoolice sau tigarile nu se vor ieftini, anul viitor, desi accizele la aceste produse vor fi calculate, de la 1 ianuarie 2008, la un curs euro cu 5% mai mic decat cel luat in calcul in acest moment. Singurii care vor avea de castigat de pe urma deprecierii monedei europene in raport cu euro vor fi cei care trebuie sa achite taxa de prima inmatriculare.
Accizele si taxa auto colectate anul viitor vor fi calculate luand in considerare cursul de schimb de 3,3559 lei/euro anuntat, vineri, de Banca Nationala a Romaniei pentru astazi, 1 octombrie. Acest nivel este cu 5,02% mai redus decat cel valabil pentru sumele incasate in acest an, respectiv de 3,5334 lei/euro, stabilit de BNR la 28 septembrie 2006.
Potrivit Codului Fiscal in vigoare, valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale auto si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate la bugetul de stat si stabilite in echivalent euro pe unitatea de masura, sunt determinate prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Potrivit prevederilor legale, cotatia respectiva va fi utilizata pe toata durata anului calendaristic.
Avantajele si dezavantajele "tintuirii" cursului
"Fixarea cursului pe un an de zile are aspecte pozitive, dar si negative. Faptul ca este valabil un an intreg asigura stabilitate. Pe de cealalta parte insa, platim taxe la un curs artificial", a precizat pentru "Adevarul", Gilda Lazar, corporate affairs in cadrul JTI Romania, companie producatoare de tigari. Aceasta a explicat ca in acest an, spre exemplu, cand un euro era oficial in jurul nivelului de 3,1 lei-3,2 lei, accizele la tutun au fost platite la cursul de 3,5 lei.
"Au fost perioade cand am platit 10% in plus", a mentionat Lazar. Intrebata fiind daca tigarile se vor ieftini anul viitor, ca urmare a scaderii cursului, deci si a diminuarii costurilor cu accizele, aceasta a spus ca "nu se pot face previziuni asupra pretului de anul viitor, atat timp cat exista o instabilitate fiscala majora, determinata de schimbarea Codului Fiscal, printr-o ordonanta de urgenta".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.