Expeditia Internationala a Dunarii Joint Danube Survey 2 s-a incheiat. 18 specialisti din tarile riverane, dintre care trei romani, au prelevat probe de apa de pe 96 de portiuni ale fluviului. Lansata pe 14 august din localitatea germana Regensburg, expeditia a reunit trei vase de cercetare care au strabatut fluviul Dunarea pe o distanta de 2.375 km, prin 10 tari, pina in Delta Dunarii. Rezultatele analizelor vor fi aduse la cunostinta publicului in primavara anului viitor. Probele se vor analiza in mai multe laboratoare din Europa.

Fara sa stie rezultatele, cercetatorii spun ca cele mai importante surse de poluare ale Dunarii sint canalizarile care descarca apele uzate, asa cum a declarat Bela Csanyi, seful expeditiei Joint Danube Survey 2. Pentru prima data, apa Dunarii a fost analizata si din punct de vedere biologic, analizele fiind deosebit de importante pentru identificarea modificarilor hidromorfologice ale apelor, cauzate de impactul aglomerarilor urbane. Cap de serie in topul oraselor care polueaza Dunarea sint Budapesta si Bucurestiul. In lipsa unei statii de epurare, apele uzate provenite din Bucuresti se scurg in Arges si apoi in Dunare, au mai spus membrii expeditiei.

Calitatea apei Dunarii s-a imbunatatit in ultimii ani, in ciuda aparentelor ca traim intr-o lume tot mai poluata. “Din primele informatii pe care le avem de la experti reiese o usoara imbunatatire a calitatii apei, dar de luat in seama este deteriorarea din aval de aglomerarile urbane”, a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului roman. Imbunatatirea calitatii apei este pusa pe disparitia mamutilor industriali care si-au sistat activitatea si astfel nu mai deverseaza substante periculoase in fluviu.