Salariile din administratie au fost anul trecut duble fata de media nationala * Au fost depasite doar de sectorul financiar

Numarul de salariati din administratia publica a continuat sa creasca in 2006, iar castigul mediu incasat de acestia a ocupat locul doi in topul national, dupa angajatii din sectorul financiar, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Reamintim, mai multi politicieni reclama necesitatea scaderii cheltuielilor cu salariile bugetarilor.

Anul trecut, salariatii din administratie publica si aparare au obtinut un salariu mediu lunar net de 1575 lei, situandu-se pe locul doi in topul national, dupa angajatii din domeniul intermedierilor financiare (sector insa controlat preponderent de capitalul privat), care au castigat 2260 lei pe luna, potrivit datelor INS.

Si in ceea ce priveste comparatia cu media pe economie, administratia publica este platita net superior, castigurile fiind cu 81,9% mai ridicate decat nivelul mediu national, de 866 lei. Costurile medii anuale totale generate de plata angajatilor din administratia publica au depasit anul trecut nivelul de patru miliarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro), costul mediu lunar pe angajat, de 1949 lei, inregistrand cel mai important avans, de 33,6%, dintre categoriile analizate de INS. Costul mediu orar pentru un angajat din administratie publica se ridica, anul trecut, la 11,37 lei. Valoarea totala a salariilor din administratie publica s-a situat, in 2006, la 275,76 milioane de lei, numarul total de angajati din administratie publica si aparare fiind de 175.086 persoane.

INS nu prezinta date exacte referitoare la cresterea numarului de salariati din administratie publica, dar arata ca avansul a fost cuprins intre 7.000 si 11.000 de persoane, reprezentand o crestere de 4-6%, la fel ca in domenii precum intermedierea financiara, transporturi, sanatate si asistenta sociala.

Reamintim, la inceputul lunii august, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, afirma ca numarul angajatilor din administratia publica locala si centrala ar trebui sa scada cu 10%. De asemenea, el a precizat ca in bugetul de stat pe anul 2008 ar trebui plafonate salariile functionarilor. Afirmatiile ministrului au starnit protestul sindicatelor functionarilor publici, Paul Pacuraru apreciind ca reactia lor este normala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.