Cei peste 1.600 de localnici din satul Ciresoaia, comuna Branistea din Bistrita, mari cultivatori de fructe, au ajuns sa-si vanda marfa numai la export, fara intermediari si direct din curte, cu preturi mult mai mari decat le-ar obtine in tara, de la firmele de profil.

Majoritatea sunt entici maghiari si reusesc, intr-un an bun, sa castige suficienti bani din cirese pentru a-si intretine familiile si livezile pana cand pomii rodesc din nou. Pe cele peste 600 de hectare de teren pline cu livezi sunt insa si alti pomi fructiferi, de regula meri, care le mai aduc taranilor alte venituri in cursul toamnei.

Viceprimarul comunei Branistea, Cornel Sasarman, a declarat, astazi, ca localnicii au vandut ciresele mai ales in Ungaria, iar contactele pe care le-au stabilit cu firmele de acolo au fost in avantajul lor, fiindca ungurii vin acum sa cumpere si merele, informeaza NewsIn.

„Productia e foarte buna, cu toate ca la sfarsitul lui august a batut gheata si a lovit fructele. Cei din Ungaria vin zilnic cu cate un TIR si incarca tot ce culeg oamenii. Si nici nu au pretentii, fiindca nu vor mere culese cu mana, ci de pe jos. Platesc 42 de bani pentru un kilogram si le iau direct din curtea omului. Mai este o firma din Dej care vine sa cumpere, dar da numai 32 de bani si oamenii nu vor sa vanda decat la export”, a spus Sasarman.

In cazul unei familii care are productie buna, zilnic se pot castiga intre 1.000 si 1.500 de lei, mai ales ca merele nu trebuie luate cu mana. „Eu, copiii si sotia, am adunat mere doua ore si le-am vandut. Am luat pe ele 300 de lei. Cum sa nu fie rentabil?”, a declarat viceprimarul.

Firma din Ungaria care-si trimite TIR-urile dupa fructe in Bistrita-Nasaud poate, zilnic, sa importe din Romania cateva zeci de tone de fructe proaspete pe care le transforma in sucuri, dulceturi sau siropuri. Singura conditie pentru ca merele sa fie vandute este ca ele sa nu fi intrat in putrefactie.

Datorita temperaturilor ridicate din aceasta perioada, sezonul culesului de mere ar putea dura inca doua luni de acum inainte, iar aceasata reprezinta o sursa sigura de venit pentru locuitorii comunei bistritene.

Satenii din Ciresoaia obtin, in medie, circa 700-800 de tone de cirese datorita microclimatul favorabil din zona satului care face ca pomii sa fie protejati. Pentru localnicii din Ciresoaia, vanzarea cireselor reprezinta cea mai importanta sursa de venit, dar nu singura, avand in vedere ca, dupa incheierea sezonului cireselor, ies pe piata cu caise, iar toamna cu mere si struguri.

Autoritatile din Branistea estimeaza, ca, de anul viitor, cand se va introduce impozitul pe veniturile obtinute de agricultura, taranii din Ciresoaia vor castiga mai putin. In prezent, taranii nu platesc nimic la buget din incasari, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.