Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a mentine dobanda de politica monetara la 7% reflecta o atitudine de asteptare prudenta, fara sa reactioneze la socuri venite dinspre ofert, spun analitii, potrivit NewsIn
Banca centrala a mentinut miercuri dobanda de politica monetara la 7% pe an si a tinut sa remarce inrautatirea perspectivelor privind inflatia pe termen scurt, pe fondul prelungirii impactului secetei si al incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb. Totodata, BNR a anuntat mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii.
Cabat: BNR s-a temut ca, printr-o noua majorare, va ajuta leul sa creasca fata de euro
Vicepresedintele Chartered Financial Analyst, Dragos Cabat, explica decizia bancii centrale prin faptul ca BNR s-a temut ca, printr-o noua majorare, va ajuta leul sa creasca fata de euro, ceea ce ar fi anormal. "Moneda trebuie sa se pastreze aproape de valoarea reala", a spus Cabat.
Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania, a declarat, pentru NewsIn, ca "decizia luata de BNR in privinta ratei dobanzii de politica monetara arata ca banca centrala nu reactioneaza la socurile venite dinspre oferta, respectiv la cresterea preturilor alimentare din cauza secetei sau la scumpirea petrolului. Credem ca BNR este constienta ca nu mai poate influenta inflatia la sfarsitul acestui an decat marginal. Am asistat la o schimbare a inclinatiei bancii centrale, a trecut de la o scadere continua a dobanzilor la o disponibilitate de a le majora".
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, este insa de parere ca mesajul bancii centrale denota increderea acesteia in atingerea obiectivului de inflatie, in ciuda urcarii viguroase a acestui indicator in august si a faptului ca este posibil sa vedem inflatia depasind pragul de 5% in lunile septembrie si octombrie.
"O inasprire a politicii monetare s-a observat deja"
Analistii spun ca banca centrala a luat deja masuri de inasprire a politicii monetare, prin majorarea ratei efective de sterilizare. "Oricum, o inasprire a politicii monetare s-a observat deja. BNR spune ca a intarit rolul de semnal al dobanzii de politica monetara. Degeaba este aceasta la un nivel de 7% daca sterilizarea pietei se face la o dobanda mai mica.
La inceputul saptamanii, banca centrala a cumparat tot ce-au oferit bancile la o dobanda fixa de 7%", a spus seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
De asemenea, Dascalu spune ca s-a trecut de la o rata medie pentru imprumuturile la 2 saptamani de 6,48% la o licitatie cu dobanda fixa, egala cu rata dobanzii de politica monetara, de 7%. "In plus, BNR a cumparat totul, nu a mai impus o limita pentru oferta bancilor", a mai explicat Dascalu.
Si economistul-sef al BCR remarca o modificare a comportamentului in piata al bancii centrale, prin majorarea dobanzilor pentru depozitele overnight, a celor plasate la o luna si la trei luni, cu aproximativ 0,25%, tocmai din cauza presiunilor inflationiste.
BNR ar putea mentine dobanda-cheie si in sedinta urmatoare
In ceea ce priveste asteptarile analistilor asupra unei decizii de modificare a dobanzii de politica monetara, acestea sunt impartite. Analistul ING Bank e de parere ca banca centrala ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% la sedinta din 31 octombrie. Singurul argument care ar putea determina banca centrala sa decida in octombrie o majorare a dobanzii sale cheie ar fi o eventuala "depreciere semnificativa a monedei nationale pana la 3,50 lei/euro, fara semne de intoarcere a cursului la nivelul actual", a spus Dascalu.
De asemenea, Dumitru crede ca banca centrala nu va opera nicio schimbare in sedinta urmatoare a Consiliului de Administratie. "BNR are o atitudine de asteptare. Noi ne asteptam la o mentinere a ratelor dobanzilor si dupa ultima sedinta din acest an, insa exista riscul ca tinta de inflatie sa fie ratata daca leul se depreciaza mult sau preturile administrate cresc", a spus Dumitru.
Mai mult, economistul UniCredit Romania, Rozalia Pal, considera ca BNR va mentine rata dobanzii la nivelul actual pana la jumatatea anului viitor. "Banca centrala monitorizeaza foarte strict piata, noi credem ca exista in continuare presiuni de crestere a ratei dobanzii-cheie, insa acestea se vor materializa doar daca inflatia depaseste pragul maxim de 5% stabilit pentru 2007", a spus Pal, pentru NewsIn.
Anghel: O eventuala modificare a dobanzii-cheie ar usura atingerea tintei de inflatie din 2008
Spre deosebire de ceilalti analisti, Dragos Cabat considera ca "BNR ar fi trebuit sa ridice ratele dobanzilor cu cel putin 0,25% si ca banca centrala ar putea opera in octombrie o majorare cu pana la 0,5% a dobanzii de politica monetara". Anghel e de parere ca o eventuala modificare a dobanzii-cheie pe 31 octombrie nu ar avea un impact imediat asupra inflatiei in acest an, insa o posibila majorare ar usura, probabil, atingerea tintei de inflatie din 2008.
Economistul-sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, estimeaza ca banca centrala ar putea majora dobanzile in cadrul intalnirii de la sfarsitul lunii octombrie, dar a mentionat ca o astfel de decizie "depinde in primul rand de nivelul inflatiei si de evolutia, in urmatoarea luna, a cursului de schimb".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.