Singurul risc de pierdere a banilor investiti intr-un fond de pensii private obligatorii este cel de frauda, considera Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)

Acesta a fost, ieri, director pentru o zi al ziarului nostru, calitate in care a ales principalele subiecte aparute in editia de astazi.

Seful CSSPP a subliniat ca populatia trebuie sa adere cu incredere la pilonul II de pensii administrate privat. Potrivit estimarilor sale, peste jumatate din tinerii pana in 35 de ani, care trebuie sa adere pana la 17 ianuarie 2008 la un fond de pensii obligatorii administrate privat, vor face o alegere in cunostinta de cauza.

Singurul risc de pierdere a banilor investiti intr-un fond de pensii private obligatorii este cel de frauda, considera Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit estimarilor sale, peste jumatate din tinerii pana in 35 de ani, care trebuie sa adere pana la 17 ianuarie 2008 la un fond de pensii obligatorii administrate privat vor face o alegere in cun
ostinta de cauza. Acelasi procent este valabil si pentru persoanele intre 35-45 de ani, care pot opta pentru o pensie pe pilonul II. De astazi, angajatii cu varste intre 16-45 de ani vor primi prin posta pliante si ghiduri de informare cu privire la pensiile obligatorii private. CSSPP va distribui peste 39.000 exemplare de postere A2, 65.000 ghiduri informative si peste 4 milioane de pliante informative care vor ajunge in cutia postala a personelor vizate. Conform presedintelui CSSPP, campania informativa a costat 1.500.000 de dolari.

„In aplicarea legislatiei in domeniul pensiilor private ne lovim de cele mai multe ori de mentalitati si de faptul ca oamenii nu sunt inca constienti ca soarta si-o stabilesc si singuri. Ca trebuie sa gandeasca nu numai pe termen scurt, numai in scop speculativ, ci si pe termen lung. Insa doar functionarea sistemului de pensii administrate privat va duce, in timp, la cresterea increderii“, a afirmat Mircea Oancea. Conform acestuia, situatia fondurilor private din Romania este comparabila cu cea din alte tari europene. In Polonia, de exemplu, sunt 15 fonduri pe pilonul II - pensiile obligatorii administrate privat. Au fost peste 20 si, dupa aproape 10 ani de functionare, multe au fuzionat. „Asa va fi si in Romania. In Ungaria sunt 17, in Bulgaria sunt 8, in Croatia sunt 5. Dar oamenii nu si-au pierdut banii la fuziunea fondurilor. Asa este si legislatia noastra: in momentul in care o companie nu va mai putea sa-si sustina cheltuielile de administrare sau are probleme din punct de vedere al sustinerii financiare, negociaza cu un investitor preluarea pachetului majoritar“, spune presedintele CSSPP.

'Falimentul este imposibil>>
„Falimentul este imposibil la un fond de pensii, companiile insa pot iesi de pe piata. Daca un actionar majoritar nu mai poate sa sustina compania, negociaza pachetul majoritar cu o alta companie, cu acordul Comisiei. Se retrage autorizatia de functionare pentru fondul in cauza si oamenii sunt instiintati sa isi aleaga un alt fond, care poate sa fie cel cu care fuzioneaza sau poate fi altul“, explica Oancea. Potrivit acestuia, cel putin pentru urmatorii doi ani, cele 17 fonduri de pensii din Romania vor ramane pe piata. „Dupa 3 ani de zile se trage linie si se spune ca fiecare fond trebuie sa aiba minim 50.000 de participanti. Daca nu au, acestora li se retrage autorizatia, iar contribuabilii se duc la alte fonduri de pe piata. Totodata, dupa doi ani se va calcula rentabilitatea fiecarui fond. Nici un fond de pensii nu poate avea un profit mai mic de 3% fata de rentabilitatea medie a pietei, pentru ca, intr-un astfel de caz, i se retrage autorizatia de functionare“, spune presedintele Comisiei de Supraveghere. In opinia sa, peste 50% din potentialii participanti vor adera singuri, iar restul vor trebui repartizati aleatoriu. ' Aceasta se va face prin distributia direct proportionala cu numarul de participanti pe care fiecare fond in parte l-a acumulat in cele patru luni de zile. Se va tine cont de varsta si gen. Asta pentru ca se stie ca persoanele mai tinere, dar si femeile au salariile mai mici, si, automat, contribuie cu mai putin la fondurile de pensii. Astfel, nu va fi nimeni avantajat“, spune Oancea. El a explicat, totodata, ca romanii care muncesc in strainatate nu pot adera la pilonul II de pensii decat daca isi fac un contract de munca si platesc contributiile la Casa Nationala de Pensii. Ei pot participa insa la pilonul III privind pensiile facultative.

„Nivelul de contributie de 2% este prea mic“
„Ceea ce e rau la noi este ca nivelul de contributie de 2% este, pentru inceput, destul de redus. Nu poti sa te astepti la acumulari foarte mari sau la un randament foarte mare la un procent asa de mic, pentru ca se impart activele la niste costuri de administrare. Activele fiind reduse si costurile de administrare fixe, automat ca se ia astfel din randament. Dar noi speram ca trecerea la 6% sa se faca mai repede de 8 ani, in 3-4 ani de zile. Asteptam sa treaca un an, doi, sa functioneze sistemul. Astfel, oamenii vor vedea ca nu cade drobul de sare, asa cum se asteapta unii. Abia atunci va fi ceva incredere si in randul oamenilor si in randul factorilor de decizie“, spune presedintele CSSPP.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.