Intrarea pe piata de capital poate fi o oportunitate foarte buna pentru cei care vor sa investeasca bani
Riscuri sunt destule, dar acestea sunt in orice alt domeniu. Ideea ca pentru a intra in ringul bursier ai nevoie de foarte multi bani sau sa intelegi bine mecanismele bursiere nu mai este de mult reala. Piata SSIF s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp. Acestea adopta diverse strategii asa incat sa aiba solutii pentru orice dimenisune de portofoliu. In plus, cei care nu se pricep, pot alege sa fie sfatuiti de broker sau chiar sa cumpere unitati ale fondurilor de investitii.
Majoritatea SSIF au impus o suma-limita pentru deschiderea unui cont asistat de un broker. Limita difera foarte mult, de la 3.500 lei, pana la 10.000 lei. Si justificarea impunerii acestor bani difera la fel de mult, de la evitarea unor probleme tehnice care s-ar putea ivi la investitorii cu bani putini, pana la "relevanta" acestora pentru intrarea pe piata de capital.
Spre exemplu, firma de brokeraj Prime Transaction solicita ca suma minima pentru deschiderea unui cont de investitii sa fie de 10.000 de ron.
"Este o decizie interna a firmei, dupa ceva ani de experienta am considerat ca aceasta suma este relevanta pentru ca un investitor sa intre in ringul bursier", ne-a explicat Alin Brendea, directorul firmei.
Suma minima impusa de SSIF Fortius Finance este de 5.000 de RON si este justificata de anumite costuri de realizari ale unei tranzactii, ne-a explicat reprezentantul firmei, Marius Plugaru. Dar chiar si cu acesti bani sunt destui investitori de talie mai mica. "Estimativ, cred ca, in firma noastra, 40 de procente din clienti sunt cei cu portofolii mici". Aceeasi suma este impusa si de Intercapital Invest. "Limita de 5.000 de lei pe care o are firma noastra este generata in primul rand de anumite probleme tehnice pe care un investitor cu bani mai putini le-ar putea genera, pentru ca sunt anumite pachete de 100 de titluri care trebuie cumparate. Avem multe tipuri de clienti. Unii pe termen scurt, care speculeaza, unii care fac tranzactii si pe pietele reglementate, si pe Rasdaq, sau pe amandoua, avem si clienti care tranzactioneaza pe derivate, deci este mai greu sa se generalizeze", ne-a declarat Razvan Pasol, director Intercapital Invest. Finans Securities este una dintre foarte putinele Societati de Servicii de Investitii Financiare care nu au impus o suma-limita pentru deschiderea unui portofoliu. Adrian Simionescu, directorul Finans Securities, ne-a declarat ca nu exista o suma-limita deoarece "fiecare client este liber sa investeasca la Bursa orice suma vrea sau de care dispune. Noi vrem sa avem clienti de toate tipurile, iar suma pe care o investesc, cel putin la inceput, nu reprezinta un criteriu de selectie".
Solutiile cele mai bune pentru cei cu bani putini
Expertii pietelor de capital au gasit solutii si pentru investitorii care nu au multi bani, sau nu vor sa ii investeasca pe toti din prima. Astfel, una dintre rezolvari ar fi cumpararea de active in fondurile de investitii, care sunt mai ieftine. "Ca sa evitam orice fel de probleme si sa ii ajutam si pe cei cu bani mai putini, am creat o strategie, astfel incat sa ii indreptam pe acestia spre fondurile de investitii", ne-a mai spus Razvan Pasol.
Si nu este singurul care are aceasta parere. "Pentru cei care vor sa investeasca sume mai mici, recomandam alt gen de investitii, ca de exemplu fondurile de investitii sau tranzactiile online", ne-a mai spus Brendea.
Societatile de Servicii si Investitii Financiare au dezvoltat platforme online de tranzactionare, care au multiple avantaje: rapiditate in derularea tranzactiilor, putere de decizie mai mare asupra portofoliului de actiuni si costuri mai reduse.
Simionescu: Oamenii vad Bursa ca pe un joc si o asociaza cu riscuri mari
In luna aprilie, din numarul total de detinatori, la Bursa de Valori Bucuresti erau active in jur de 60.000 de conturi, astfel ca doar 0,58% dintre detinatorii de instrumente financiare se pot "lauda" ca sunt investitori pe piata de capital. Stere Farmache, directorul general al BVB, mentiona atunci ca doar 10-15.000 din conturile deschise la firmele de brokeraj sunt active.
Situatia nu s-a schimbat foarte mult de atunci. Dupa ultimele estimari, numarul de clienti straini este egal cu cel al romanilor. Brokerii sustin ca, desi investitorii straini lipsesc acum de pe Bursa, ei sunt singurii care ar avea forta sa o ridice.
Totusi, in sedinta de ieri, s-a resimtit o tendinta a nerezidentilor de a-si marca profiturile si s-a remarcat ca cei autohtoni au fost atrasi de preturile atractive ale actiunilor.
Totusi, romanii nu se inghesuie la Bursa, desi au destule oportunitati de a-si valorifica banii, chiar daca sunt putini.
"Romanii nu sunt atrasi de Bursa pentru ca nu au o cultura financiara, foarte putini stiu ce inseamna, dar si pentru ca nu exista foarte multi specialisti care sa explice mecanismele. Oamenii vad Bursa ca pe un joc, si o asociaza cu riscuri foarte mari. Pana nu se va schimba aceasta idee si pana nu va mai creste numarul de experti in teritoriu pe probleme bursiere, romanii vor continua sa evite Bursa", ne-a explicat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.