Tranzactionarea contractelor futures pe baza indicilor BET si BET-FI poate aduce randamente superioare investitiilor pe piata spot
De miine, investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti vor avea la dispozitie doua produse derivate. Pe linga tranzactionarea contractelor futures pe baza indicelui BET, investitorii vor putea accesa si un produs legat de indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci Societati de Investitii Financiare, potrivit directorului Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache. Mai mult, bursa va mai lansa in perioada urmatoare si alte citeva astfel de produse. Tranzactiile futures vor putea aduce randamente substantial mai mari in conditiile unor costuri ceva mai ridicate. „Produsele derivate sint instrumente cu un risc mai ridicat si in consecinta cu un randament mai mare decit investitiile pe piata spot“, ne-a explicat directorul BVB. Pina la finele anului, bursa nu va percepe comisioane pentru acest tip de tranzactii. „Avem desigur in plan un sistem de tarifare, insa pina la sfirsitul anului nu vom percepe nici un fel de comisioane“, spune Farmache.

Produsele derivate, introduse la Bucuresti din 14 septembrie, se adreseaza, in teorie, tuturor categoriilor de investitori, fie ei mici sau mari. Totusi, ele au unele particularitati. „Aceste produse sint ceva mai sofisticate decit cele clasice. Este nevoie de o cunoastere mai buna a pietei pentru a le accesa. Putem spune ca se adreseaza unor investitori mai avizati“, a explicat directorul bursei. Pe de alta parte, sistemul de tranzactionare este unul similar cu cel de pe piata spot. Difera insa modalitatea de decontare. „Este un concept nou. Partea dificila este decontarea. Am lucrat mult la acest sistem“, ne-a spus Farmache.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.