Oamenii de afaceri au de ales intre a-si pastra economiile la banca, unde dobanda este mai mica, dar sigura, sau isi pot investii banii in casele de brokeraj, unde castigurile pot fi chiar si de zece ori mai mari, intr-un an de zile, de exemplu, dar, in cazul in care pretul actiunilor de la diferite listate la Bursa ar scadea, atunci scade si investitia

Investitiile la bursa au adus in ultimii ani randamente spectaculoase. Brokerii de pe piata ne-au declarat insa ca acest tip de investitii sunt uneori riscante. Investitorii care nu au timpul sau abilitatile necesare ori pur si simplu nu pot suporta stresul ringului bursier au o noua solutie pentru a-si incredinta banii specialistilor, anume prin intermediul unui cont administrat - cont tip “Private Wealth Management”. Conturile personalizate sunt oferite de catre societati de servicii de investitii financiare (SSIF), societati de administrare a investitiilor (SAI) sau banci, prin departamentele de private banking. Acest produs financiar, personalizat, este comun tuturor acestor societati financiare, desi serviciile lor nu sunt identice. De exemplu, SSIF-urile plaseaza banii doar in instrumentele oferite de burse, in timp ce bancile opteaza in proportie mai mare pentru depozite, plasamente imobiliare sau chiar fonduri mutuale. Pe acest segment, piata are un potential mare, de cateva miliarde de euro, in conditiile in care multi dintre cei care isi pastreaza banii in depozite clasice cu randamente stabilizate la un nivel foarte scazut se vor orienta spre investitii mai profitabile.

Principalele avantaje
Prin intermediul acestui produs se acceseaza direct piata de capital, locul unde se pot obtine randamente ridicate. Utilizand contul administrat se beneficiaza de expertiza unui profesionist, specializat pe piata de capital - managerul de portofoliu. Mai mult, prin acest tip de investitie, se economiseste timp, clientul putand astfel sa isi dedice timpul activitatilor sale cotidiene.
Directorul General al SSIF KD Capital Management, Silviu Enache, ne-a declarat ca, pentru acest produs, compania-mama (din Slovenia) “nu a stabilit un profil tip al clientului, tocmai datorita faptului ca acesta nu este un produs standardizat, ci are un inalt grad de personalizare in functie de profilul investitional al fiecarui client in parte. In continuare, ne concentram forta de vanzari pe consolidarea segmentului de clienti reprezentat de persoanele juridice, consideram ca acestea, pe langa oportunitatile de castig specifice produsului pot beneficia si de avantaje fiscale prin utilizarea contului administrat”. Scopul clientului determina politica de investitii, cu alte cuvinte, obiectivele investitorului, riscul pe care este dispus sa si-l asume si perioada de timp vizata pentru obtinerea de profit sunt elementele principale pe care se bazeaza strategia de investitii. Multi investitori se tem sa nu piarda profitul obtinut. In cel mai bun caz, efectul este necapitalizarea profitului si ratarea oportunitatii unor investitii viitoare. In administrarea contului, managerul de portofoliu va respecta urmatoarele reguli: In primul rand, in functie de riscul asumat de catre investitor, se va asigura diversificarea portofoliului, prin investitii pe diferite piete ale Bursei de Valori Bucuresti. In functie de suma investita, se stabileste un numar minim de actiuni in care se va investi, precum si alocarea unor ponderi maxime pentru aceste active. Alegerea si tranzactionarea titlurilor se face preponderent pe baza analizelor fundamentale, componenta speculativa avand un rol secundar. Pe tot parcursul administrarii contului, clientul va fi informat periodic despre situatia portofoliului sau.

Riscurile investitiei
Riscurile specifice pietei de capital sunt fluctuatia preturilor si incertitudinea dividendelor. Clientul poate opta, de exemplu, pentru una dintre urmatoarele variante: Contul standard, care este principalul tip de cont oferit clientilor, iar suma minima recomandata este de 10.000 euro. Contul de acumulare este dedicat clientilor care doresc sa aloce pentru investitii sume mai mici sau acelor clienti care doresc sa acumuleze un capital suplimentar transferand periodic, spre administrare, excedentul de bani pe care il castiga lunar. Suma minima recomandata pentru deschiderea acestui cont este de 5.000 euro. Contul tip renta este un produs nou care porneste de la premiza ca, initial, clientul doreste sa transfere spre administrare o suma mai mare de bani, urmand ca apoi sa primeasca periodic din contul administrat o suma de bani, aceasta suma este numita „renta”. Iar cel de-al patrulea cont, Contul VIP, este dedicat clientilor cu sume foarte mari care vor sa beneficieze de un tratament cu totul special in ceea ce priveste tranzactionarea. Suma minima in acest caz este de 500.000 euro. Indiferent de tipul de cont, comisionul principal care trebuie platit de investitor este comisionul de succes. Comisionul de performanta este un element de stimulare pentru administratorul de cont care primeste o cota parte din aceste venituri ale societatii. Astfel, acesta este motivat sa castige cat mai mult pentru client si implicit pentru sine. Comisionul pe tranzactionare nu ar fi suficient de motivant pentru obtinerea de profituri consistente pe conturile administrate. Alte costuri suplimentare sunt: comisionul de administrare, care este exprimat in procente din suma administrata, cat si comisionul de tranzactionare care se situeaza la un nivel minimal, conferind astfel managerului de portofoliu o mare flexibilitate in administrarea contului. Utilizarea unei valori cat mai scazute pentru comisionul de brokeraj asigura clientul ca pe contul lui nu se va putea face abuz de tranzactii doar pentru a se incasa comisioane de tranzactionare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.